Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är studieglädjen tillbaka

Kursen gav dem gnistan och tron på sig själva. Nu satsar de på att ta sig ur arbetslösheten och utbilda sig till jobben som de drömt om.

– Jag vill komma någon vart i livet. Innan jag kom hit satt jag bara hemma vid datorn om dagarna, säger Rickard Olsson, 21, en av dem som gått den studiemotiverande kursen på Västerbergs folkhögskola i Storvik.

Sedan i början av förra året har cirka 60 ungdomar gått den tolv veckor långa kursen. Hälften av dem har gått vidare till fortsatta studier.

– Det var nervöst att komma hit första dagarna. Jag hade ju inte gått i skolan på flera år. Men det är det bästa jag gjort i mitt liv, säger Niklas Ekman, 25, som efter de tre månaderna fortsatte studera på folkhögskolan.

När det var lov i förra veckan längtade de att de lediga dagarna skulle ta slut.

– Det är skönt att gå upp och ha rutiner, säger Helena Jernberg, 20, Gävle.

Stina Eriksson, 21, Sandviken, fick tipset om tremånaderskursen av en jobbcoach.

– Jag tänkte att jag kunde testa. Jag blev fast för jag trivdes så bra, säger hon.

De fyra ungdomarna lyfter fram gemenskapen på skolan och att de fick jobba i sin egen takt, utan stress och press.

– Här fick man känna efter lite, inte ta allt på en gång, säger Niklas Ekman.

Rickard Olsson hade svårt med att läsa och skriva och hamnade efter i grundskolan. Han vågade inte fråga om hjälp. Till slut orkade han inte mer och hoppade av gymnasiet.

I tre år tillbringade han dagarna vid datorn hemma i Österfärnebo innan han fick erbjudandet om kursen på folkhögskolan. Han tvekade att åka dit men råkade vakna i tid just den dagen. Det ångrar han inte. Efter en vecka var han övertygad om att han valt rätt.

– Här är det ingen som ser ner på en om man har problem och behöver extra hjälp, säger han.

Alla fyra berättar om ökat självförtroende och bättre självkänsla.

– Det här är första steget. Vi har fått tillbaka studieglädjen, säger Stina Eriksson.

Nu har de satt upp nya mål, med sikte på jobb.

Rickard Olsson läser in betyg för att kunna bli kock. Stina Eriksson siktar på att bli väktare. Helena Jernberg vill skaffa sig behörighet för att söka till högskola. Niklas Ekman tänker bli polis.

– Jag vill hjälpa människor, säger han.