Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu backar de rödgröna – Brynäsavtalet "En bra start" håller inte måttet

Kommunens avtal med Brynäs om "En bra start" innehåller oklarheter.
Det konstaterar en advokatbyrå som utrett avtalet efter Arbetarbladets granskning.
Nu ska avtalet ses över på nytt.

Annons

För fyra dagar sedan konstaterade den politiska ledningen för den rödgröna majoriteten i Gävle i en debattartikel i Arbetarbladet att deras avtal med Brynäs IF om "En bra start" var det mest seriösa avtal kommunen tecknat med en förening.

Du kan läsa debattartikeln här: ”En bra start” är det mest seriösa avtal vi tecknat med en förening

Nu backar politikerna. Nu anser de att avtalet inte håller måttet. De ska sätta sig ner med Brynäs ledning för att förtydliga och eventuellt förhandla om avtalet.

– Avtalet är otydligt. Det tycker vi också, säger Åsa Wiklund Lång (S), kommunalråd.

– Nu ska vi diskutera med Brynäs hur avtalet ska förtydligas.

Pudeln kommer efter att en advokat utrett Brynäsavtalet på uppdrag av kommunstyrelsen. Det var alliansen i Gävle M, FP, C och KD, som krävde en genomlysning efter Arbetarbladets granskning av barnsatsningen "En bra start".

Arbetarbladet kunde avslöja att endast en liten del av Gävle kommuns 2,5 miljoner kronor som de varje år ger i reda pengar till "En bra start" har gått till aktiviteter för barnen, endast 500 000 kronor. 700 000 kronor har gått till Brynäs reklamfria matchtröja. Trots att de inte har förlorat några reklamintäkter på tröjan.

Arbetarbladet kunde också avslöja att Gävle kommuns skattepengar går rakt in i Brynäs totala kassa utan att politikerna har någon koll på hur de används. Det var först när sverigedemokraten Richard Carlsson ställde en fråga om hur pengarna fördelats som en ekonomisk redovisning togs fram.

Advokaten slår efter sin utredning fast att avtalet är luddigt. Däremot har det inte förekommit något avtalsbrott.

Även Brynäs klubbdirektör Johan Stark var kallad till kommunstyrelsen under tisdagen för att svara på frågor om "En bra start". Enligt politikerna kallade han avtalet med kommunen för "luftigt".

Läs också: Avtalet mellan Gävle kommun och Brynäs IF

Som avtalet är skrivet nu finns det inga krav på Brynäs att redovisa hur de har använt kommunens pengar i projektet. Det vill de rödgröna ändra på.

– Vi ska prata om hur den ekonomiska redovisningen ska se ut. Men vi kan inte begära att varenda krona ska redovisas i den här typen av satsningar. Då kommer inte några parter att vilja ingå avtal med oss, säger Åsa Wiklund Lång.

Kommunstyrelsens ordförande Jörgen Edsvik (S) vill dessutom tillsätta en politisk styrgrupp som ska ha insyn i "En bra start"-verksamheten.

– Med facit i hand skulle vi ha gjort det annorlunda. Med den minimala majoritet det här fick skulle vi kanske ha varit kloka och haft en politisk insynsgrupp på en gång, säger Åsa Wiklund Lång.

Brynäsavtalet klubbades igenom vid det sista kommunfullmäktigemötet med den gamla majoriteten efter valet med röstsiffrorna 33-32. Allianspartierna var kritiska redan då och reserverade sig mot beslutet.

Det var alliansen som krävde en utredning av avtalet efter Arbetarbladets granskning. Alliansen ville pröva om Brynäs brutit mot kommunens avtal och om det i så fall gick att häva.

– Enligt advokaten är det ett otroligt luddigt avtal. Det står inte i avtalet om antalet partners, det står inte i avtalet om den ekonomiska redovisningen, det står inte i avtalet om 700 000 kronor till tröjan, säger Inger Källgren Sawela (M), kommunalråd i opposition.

– Det är från kommunens sida ett mycket dåligt avtal.

Hur allianspartierna ska gå vidare nu vet de inte.

– Vi vill avvakta och se vad de rödgröna gör. Bollen ligger hos dem, säger Inger Källgren Sawela.

LÄS OCKSÅ: Arbetarbladets granskning av Brynäsavtalet på fem minuter