Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu befriar sig Ewa från tingen

/
  • FÖRGÄNGLIGHET. Kläder, skor, serviser, tavlor av gästrikekonstnärer, böcker, National Geographics, tyger och hantverk från jordens alla hörn – minnen från ett helt liv i Sverige säljer hon ut, Ewa Sandin. ”För att ge plats åt tankar om förgänglighet och död”.  Foto: Håkan Selén

Livet hänger där – till salu – på galgar i jämna rader bland tavlor av gästrikekonstnärer, böcker, National Geographics, tyger och hantverk från jordens alla hörn.

Annons

- Min dröm var att vi som bor på Ekvägen skulle ha en gatloppis tillsammans, säger Ewa Sandin och ser sig omkring i villan, som för tillfället förvandlats till en kuriosaaffär med ä-k-t-a f-y-n-d i form av konst, konsthantverk och märkeskläder.

”Allt ska bort” står det i annonsen i tidningen.

Frågan ”varför?” har Ewa flera svar på.

– Jag vill bara ha kvar det jag tycker om.

Alltså betyder annonsens ”allt” till exempel ett pyton-ormsskärp. En oanvänd Burberryrock från the swinging sixties och London. Marilyn Monroe-pumps. Skepparrockar . Sådant hon ”tröstköpte” när hon jobbade som extra timanställd vårdbiträde inom landstinget och kommunen.

– Det var så kränkande att jag med min sjuksköterskeexamen skulle jobba som biträde. Det var som om jag renade mig från den känslan genom att köpa, köpa, köpa kläder, säger Ewa.

Förutom sin sjuksköterskeexamen med inriktning mot neuropsykiatri hade Ewa, som kommer från Polen, med sig en universitetsexamen i litteraturvetenskap till Sverige.

På den inbyggda terrassen står ståtliga, mer än hundra år gamla, tapetvalsar av trä; förvandlade av Ewa till statyer med afrikanska trämasker som huvuden. Ett överkast från Guatemala, ”som tar ett halvår att väva”. Tyger. Kartonger med fallfrukt, kanske på väg att bli polsk äppelmos i Ewas och maken Stigs kök.

Det doftar mer av äpplena än om Ewas ned- och uppackade liv. Ett liv hon startade i Sverige 1981, för sig själv och sonen Adrian, då de kom från Polen till den svenska välfärden.

– En fin välfärd, som också gav mig möjlighet att även studera konstvetenskap och pedagogik med inriktning skapandeprocesser på högskolan. Det är jag tacksam för.

Sina två liv berättar Ewa om i sina böcker ”Paradisfåglar”, ”Satans barn” och ”Klostrets oäkta dotter”:

”Jag föddes under kriget i det mellan bolsjeviker och nazister uppdelade Polen. I det sista barnhemmet rakades mitt nerlusade hår och kvävdes min kvinnlighet. Jag ska till ett kloster, jag blir ett skelett. Vi är historien, vi är upprepningen, vi ska upprepas. Sverige, du är en saga.”

Också dessa böcker finns bland böckerna som Ewa nu säljer för några kronor.

Ytterligare ett svar på min fråga ”varför?” är en ny miljömedvetenhet.

– Min son är miljöinspektör och genom honom har jag fått ett nytt tänkande kring miljö och ägande.

Ewa slänger aldrig bort något, utan har skänkt bort under sina resor i världen – och av uttjänta kläder har det blivit sko- och golvtrasor.

– Det som upptar mitt liv och mina tankar i dag är förgänglighet och död. Viktiga tankar i en viktig period i mitt liv, och som jag vill ”befria” från onödiga ting.

Mer läsning

Annons