Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu behöver Moderaterna ta ansvar för LSS

Ansvar är ju Moderaternas nya mantra. I sin debattartikel i AB 2 oktober menar Beckman och Källgren Sawela nu att Alliansen tog ansvar genom att vinna valet 2006. Ytterst märklig ordvrängning. Det är väl när man väl fått makten man ska ta ansvar?
Artikelns inledning är fylld av svepande självberöm på en rad områden som var och en för sig behöver en egen artikel för att kunna bemötas på ett sakligt sätt. Räkneexemplet angående jobbskatteavdraget förtjänar dock en kommentar, eftersom det så tydligt visar på vilka grupper Moderaterna har i fokus, när de säger sig arbeta för att förbättra vardagen för svenska folket.
När debattörerna påstår att jobbskatteavdraget innebär att en tvåbarnsfamilj i Gävle får cirka 40 000 kronor mer per år, innebär det att familjen består av två föräldrar med jobb och rätt hyggliga inkomster, för det är framförallt höginkomsttagare Moderaterna gynnat vilket är tydligt även i deras egna siffror. I moderaternas värld ser man tydligen inte att det finns föräldrar som är arbetslösa eller sjuka och att det finns familjer med bara en vuxen passar inte in i deras räknemodell.
När det gäller personlig assistans enligt LSS är det bara att välkomna att företrädare för (m) äntligen har vaknat till. För här har Alliansen möjlighet att visa ansvar.
Skribenterna beskriver det som att det är Försäkringskassan som på eget bevåg genomfört omprövningarna som lett till att 733 personer mist sin assistansersättning de senaste fyra åren. Det är på sin plats att ge en annan historiebeskrivning.
Sedan LSS reformens införandes 1994 hade allt fler medborgare börjat ta tillvara sina rättigheter på ett sätt som gjorde att kostnaderna steg år från år. Det var mot den bakgrunden som regeringen 2007 gav ett uppdrag till Försäkringskassan, som innebar att skapa likformighet vid bedömning av assistansersättning.
Resultatet av uppdraget blev strikta behovsbedömningar som väckte stark debatt och ledde till flera överklaganden. I juni 2009 avgjordes ett mål i regeringsrätten till förmån för Försäkringskassans bedömning. Därmed blev de nya tolkningarna praxis över hela landet. 57 personer fick ersättningen indragen 2007, 100 personer 2008, 146 personer 2009 och 269 personer under 2010. Första halvåret i år har assistansersättningen efter omprövning tagits bort i 159 fall. Dessa omfattande neddragningar som försämrat livsvillkoren för så många människor och deras anhöriga har alltså skett genom ett domstolsbeslut utan politiskt ansvar.
Det är regering och riksdag som har den lagstiftande makten. Och ansvaret. Vi ser nu fram emot att regeringen skyndsamt lägger fram förslag till ändring av 9 a § lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Det är en mänsklig rättighet att kunna få vara en del av samhället det ska självklart gälla även alla med en funktionsnedsättning.

Ulla Andersson (V)
Riksdagsledamot
Marita Engström (V)
Kommunalråd Gävle