Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu bestämmer Anders själv när och om han vill jobba

På julaftonsnatten satte Anders Lindgren punkt för ett långt prästliv med att genomföra midnattsmässan.


I går började hans nya liv med en resa till Cypern för att läsa grekiska i sju veckor.

Annons

– Under hösten har jag rest till Uppsala en gång i veckan och läst grekiska i en studiecirkel, berättar Anders Lindgren som lärde sig gammelgrekiska när han läste till präst. Nu lär han sig koinégrekiska, det vill säga det moderna språket.

Språk är hans hobby och förutom grekiskan och hebreiskan kan han engelska, tyska, latin och italienska.

På senare år har han genom otaliga besök hos vänortsförsamlingen i Lettland också hjälpligt lärt sig lettiska. Italienskan har han plockat upp genom att han och hustru Maud haft mycket kontakt med Birgitta-systrarna som har gästhem i många länder.

– Vi har ofta bott hos dem i Rom och det är ett gäng glada, fnissiga nunnor, säger Anders.

Han kommer från en prästsläkt, hans morfar döpte honom i Torsåkers kyrka och pappa konfirmerade honom i Österfärnebo kyrka.

– När jag gick i realskolan fick jag och kompisarna åka med arbetsbussen klockan sex på mornarna från Klappsta i Österfärnebo till Sandviken, minns Anders

Bara 14 år gammal flyttade han till Uppsala och bodde på internat och gick på Fjellstedtska skolan – en prästförberedande skola.

Där gick elever i blandade åldrar i samma klass. Anders äldste skolkamrat var tio år äldre än han själv.

– Vi var 16 stycken i klassen, två har dött, men vi övriga 14 håller fortfarande kontakten.

Att han skulle bli präst mognade långsamt fram. När han var teologie kandidat tog han ett steg åt sidan och började läsa psykologi och tog examen som biträdande psykolog efter tre år och gjorde praktik på vuxenpysk i Falun.

– Sen kände jag att jag skulle bli präst. Jag behövde tydligen den där tiden för att komma till klarhet.

Psykologutbildningen varit honom till stor nytta i arbetet.

– Prästutbildningen då var mycket teoretisk och det var sannerligen inte lätt att som 26-åring bli utkastad i verkligheten och utan nämnvärd introduktion klara äktenskapsmedlingar, krissamtal av olika slag och telefonjourer nattetid.

– Som präst förväntades man bara kunna sånt.

Han och blivande hustrun Maud träffades under en vårutflykt som ärkestiftets teologgrupp ordnade.

– Under lunchen råkade vi hamna bredvid varandra och sen dess har vi käkat ihop. Det är nu 43 år sen.

Under alla sina 38 prästår har Anders varit Gästrikland trogen. Först som adjunkt i Valbo, sen vidare till Hofors och Bomhus och ett par år i Heliga Trefaldighet innan han landade som kyrkoherde i Valbo för 21 år sen.

Men nu kommer han att ta klivet över landskapsgränsen och blir prästvikarie i tre månader i Bjuråkers församling i Hälsingland!

– I fortsättningen bestämmer jag själv när och om jag vill jobba. Jag har redan bestämt att jag inte tar några uppdrag i Valbo under de kommande sex månaderna. Min efterträdare Eva Wandegren Nilsson ska slippa ha mig omkring sig, säger Anders.

Det är många förändringar just nu i Anders liv. Åren som anställd är över, han drar iväg för att läsa språk och i början på veckan flyttade han och Maud ut ur prästgården i Valbo och in till en lägenhet på söder i stan med rollatoravstånd till affären, skrattar Anders.

För att så småninom få användning för sina grekiska kunskaper utesluter han inte att det längre fram kan bli någon eller några månaders tjänstgöring i Grekland där Svenska kyrkan finns på Cypern, Rhodos och Pireus nära Aten.