Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu blir det enklare att ansöka om skuldsanering

Nu ökar möjligheterna för de 3 891 Gävlebor som har skulder på totalt en halv miljard hos Kronofogden. Från 1 november ska det bli enklare att ansöka om skuldsanering.
– Alla har rätt att söka, men inte alla har rätt att beviljas hjälp, säger Sara Stenquist, chef för Konsument Gästrikland.

På plan 2 i Stadsbiblioteket sitter fyra konsumentvägledare och tre budget- och skuldrådgivare. Hit kommer många Gävlebor för att få råd kring sin trassliga ekonomi. Men det är inget arbete som liknar Lyxfällan. Sara Stenquist tycker det är bra att det populära teve-programmet lyft frågorna som berör så många och avdramatiserat skamkänslorna, men programledarnas möjlighet att genom fullmakt avyttra ägodelar, slå ihop lån och göra andra arrangemang, är något som ligger utanför de kommunala rådgivarnas arbetsområde.

– Våra ledord är i stället hjälp till självhjälp, säger hon.

Just nu befinner sig 285 Gävlebor i skuldsanering. Hittills har den skuldsatte tvingats ha koll på vilka fordringsägarna är, skuldernas storlek, kapitalbelopp och räntesatser. Det ligger i sakens natur att många är dåligt informerade.

Kronofogden tar nu över utredningsansvaret och fordringsägarna upplysningsansvaret. Den skuldsattes uppgiftslämnande behöver inte vara lika detaljerat som tidigare. Dessutom införs en e-tjänst, man kan ansöka om skuldsanering direkt på nätet, och en tjänst för betalningsförmedling. Den skuldsatte betalar direkt till kronofogden som en gång per år fördelar pengarna till fordringsägarna. Dessutom införs två betalningsfria månader per år, juni och december, utifrån ett barnperspektiv.

– Det sägs också att det ska bli en något större chans att man ska kunna få en andra skuldsanering, säger Sara Stenquist.

Kriterierna är dock alltjämt de samma som tidigare: man ska vara kvalificerat insolvent, att det under överskådlig tid syns vara omöjligt att kunna betala skulderna. I skälighetsbedömningen ingår också att den sökande ska veta hur och varför skulderna uppstått och att man gjort allt vad man kunnat för att minska dess storlek. Huvudregeln är att skulderna ska saneras under fem år.

Förra året ansökte 11 200 svenskar om skuldsanering, 5 100 beviljades. Sara Stenquist tror att den nya lagen innebär att många som i dag redan är noterade hos kronofogden ska ta chansen att ansöka om skuldsanering.

– Det finns många som varit registrerade under lång tid, det har blivit ett normaltillstånd och kanske tycker de att det varit alltför krångligt att be om hjälp.

Den 1 november tillkommer också en ny lag om skuldsanering för företagare. Här krävs fler detaljerade uppgifter, inga betalningsfria månader och saneringen löper bara under tre år. Det handlar om fysiska personer, även närstående, med koppling till näringsverksamhet.

– Ett sätt att stimulera företagandet, att den som är skuldsatt ändå vågar fortsätta att driva företag, säger Sara Stenquist.

Den typiske klienten finns inte, säger hon. Skuldsatta finns i alla kategorier. Men visst har konjunkturläge och situationen på arbetsmarknaden stark påverkan. Aktuella siffror från senaste årsskiftet visar att antalet som befinner sig i Kronofogdens register sammantaget har minskat i Gästriklands kommuner.

I Gävle är 3 891 personer restförda för en totalsumma på 507 233 862 kronor. Det är en minskning med nästan tolv miljoner jämfört med 2014.

Råden till den som tvingas vända på slantarna är alltjämt att man inte ska handla för pengar man inte har, låna till bostad och möjligen bil men inte till konsumtion och prioritera sina utgifter, i första hand hyra och elräkning.