Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu blir det Mer jul i Gävle

Länsmuseet flyttar ut sin konstsamling och bildar en egen adventskalender

i Gävle. Det är den största

nyheten när satsningen Mer jul i Gävle går in på sitt tredje år. Juleljusen, julflaggorna och förhoppningarna om mycket julshopping finns kvar från tidigare år.

Annons

2006 var första året som kommunen tillsammans med en mängd samarbetspartners gjorde en satsning för att få fler människor att komma till Gävle och julshoppa och samtidigt skapa mer julstämning i staden. Blandat med egna idéer tar julgruppen emot önskemål från Gävleborna om hur staden kan göras mer julig.

– Gävlebornas önskelista är lång. Vi försöker att uppfylla alla, säger Monica Järnkvist, vd för turistbyrån Gävle & co.

Bland de önskningar som blivit uppfyllda i år finns att Rådhuset blir belyst på båda sidorna i stället för på en som förra året. Några träd vid Rådhustorget blir också belysta liksam julgranen vid Stortorget med ny glittrande belysning.

Den stora nyheten är dock att Länsmuseet blandar sig i julleken på allvar. Museet tänker flytta ut 18 av sina mest kända tavlor till olika delar av kommunen. Platserna är bland annat Nian, Valbo köpcentrum, medborgarkontoret och Chocolaterie Madame. Fast det är inte de riktiga tavlorna, utan stora färgkopior av varje verk.

– Vi har en av de finaste samlingarna svensk konst i landet. Vi vill tala om det för Gävleborna, säger Länsmuseets kommunikationschef Ingela Norberg.

De 18 konstverken ska tillsammans bilda en sorts julkalender som samtidigt är en tävling. Vid varje tavla finns en bokstav som tillsammans bildar en mening. Första pris i tävlingen är 2 000 kronor.

– Vi tyckte att det skulle bli för mycket med 24 bokstäver. Därför får man sex hjälpbokstäver, säger Ingela Norberg.

Mer jul i Gävle smygstartar med en julmarknad på Stortorget 29 november. Själva julinvigningen äger rum dagen efter då jultomten tänder årets gran och kommunalrådet Carina Blank talar på Stortorget klockan 12.00. Årets bock, utan flamskyddsmedel, invigs klockan 16.

I övrigt blir det julsagor, julkörer och julkonserter, precis som förra året.

Kommunen lägger 500 000 kronor på kalaset, men om man räknar med alla samarbetspartners stiger notan till minst 1 miljon kronor.

Vid nyår blir det stort fyrverkeri vid Strömvallen och inte förrän 10 januari är julen slut. Då blir det julgransplundring på Stortorget.