Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu börjar arbetet för att få bättre skolor

Mer information till politikerna och mer ansvar till rektorsområdena.


Det är två saker som ska förbättra skolorna i Älvkarleby kommun.


– Vi vill höja oss på rankinglistorna, säger Ingela Andersson, s, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Som Arbetarbladet berättat tidigare så rankas den kommunala skolan i Älvkarleby näst sämst i hela landet enligt Lärarförbundets ranking. Den dåliga placeringen beror främst på låga lärarlöner och dåliga betygsresultat för niondeklassarna. Dessutom är antalet sjukskrivna högt och lärartätheten lägre än genomsnittet.

Ingela Andersson känner till resultaten väl, men framhåller att de har påbörjat en resa för att förbättra skolan och höja kvalitén.

– Vi håller på med en ny organisation av skolan, med ny ledning och nya rektorsområden. Dessutom ska vi införa ett nytt resursfördelningssystem för skolorna, säger Andersson.

Syftet med systemet är att öka ansvaret ute på rektorsområdena. Det ska finnas ett tydligt uppdrag ute rektorsområdena, samtidigt som det ska bli en friare styrning ute på skolorna.

– Det är andra tider nu och arbetssätten måste följa med utvecklingen. Mer ansvar till personalen gör att man känner sig mer delaktig. Det är viktigt att alla känner att de är med och driver skolan framåt, säger Andersson.

Hon är medveten om att lönerna ligger lågt men framhåller att det inte är något som nämnden kan påverka. Att sjukskrivningarna är höga ska utredas.

Att slutbetygen i nian är låga måste de ändra på. Andersson framhåller att politikerna har haft för dålig information om hur skolorna uppnår sina mål. Därför ska rektorerna med start i höst informera nämnden kontinuerligt om hur arbetet går och vilka åtgärder som sätts in.

– Vi tror på det här och att det kommer ge resultat, säger Andersson som ser fram emot nästa mätning.