Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar julkonserterna

Så är det dags igen. Från och med i kväll kommer i princip varenda ton som hörs i Gävle med omnejd vara julanstruken.
Det må vara november fortfarande men julen är här. För nu börjar julkonserterna.

Annons

Det är Kalle och Bengan, som i Kalle Moraeus och Bengan Jansson den så passande döpta showen "Nu är det jul igen" i kväll på Konserthuset. Det är The Refreshments årliga "Rock'n'roll X-mas" ihop med Louise Hoffsten och Sven Zetterberg på samma ställe på lördag. Gefle Drängarssjunger traditionsenligt in julen på söndag, samma ställe. Magnus Carlsson, som hittat några hål i schemat som är fullspäckat med "Dansbandskampen" och "Körslaget" i Hamrågne kyrka på måndag. Triple&Touch, Pernilla Wahlgren, Linda Lampenius och Star School Choir gör "Julkonserten 2008" (as if det fanns en enda...) på tisdagen, Konserthuset. Östen med resten julstökar i Gasklockan med start på onsdagen, samma kväll som det blir "A christmas show in a Glenn Miller mood" på Konserthuset.

Nu stannar vi och andas i en minut.

Men sen fortsätter det. Precis före jul peakar det med Peter Jöback på Läkerol arena och Paul Young med flera på Tennishallen bredvid.

Däremellan spelas julmusik i snart sagt varenda kyrka, det sjungs julsånger i snart sagt varenda klassrum.

Det är inget man leker bort, det här med julkonserterna.

Alltså gör vi inte det.

Planen är att vi går på så många av julkonserterna vi bara kan. Vi lyssnar med vidöppna öron och ögon och insuper julstämningen allt vad vi orkar. Och så för vi statistik.

Vi räknar andelen jullåtar, vi känner in julstämningen, vi spanar in julpyntet, vi mäter saligheten hos publiken, vi listar kriggrejer som bidrar till totaljulupplevelsen, vi sätter kort sagt fingret i luften och öronen på skaft och gör en bedömning av hur julig julkonserten är.

På julafton räknar vi med att veta. Vilken som var årets juligaste (och därmed bästa) julkonsert.

Ni fattar. Vi tar det på allra största allvar.

 

Det är ju Lucia också, mitt i december. Gävle ska få en egen, Sverige ska få en också och nytt för i år är att kandidaterna i är extra goda och hänger ihop med varsin hjälporganisation, utvalda för sina arbeten med unga och utsatta tjejer.

Alla kandidaterna är tjejer förstås.

Det blir ju helt galet annars. Det fick en kille på Lillerudsgymnasiet i Karlstad veta med besked.

På skolan hade elevrådet kämpat för att inte bara tjejer skulle kunna vara Luciakandidater utan att också killar skulle få vara det. En kille nominerades och trakasserades sen såpass mycket att han valde att hoppa av.

Till slut ställde två andra killar upp. Men det blev en tjej som vann.

"Vi har egentligen kommit så långt vi ville. Nu får man ju rösta på vem man vill. Vi har fått en helt demokratisk skola", säger Jonas Kervén, en av kandidaterna, till Nya Wermlands-Tidningen enligt TT.

Det är fantastiskt. Alla ska få vara vad de vill i Luciatåget.

Ännu bättre hade det förstås varit om man skippat själva röstningen också och sluppit från tävlingsmomentet och den inbyggda värderingen som det innebär. Hur gärna Luciakandidaterna än vill bli bedömda för att de sjunger bra och gör gott så handlar det fortfarnde mycket om hur de ser ut.

Men men. Så länge det handlar om julsånger så tar vi det på största möjliga allvar så det så.

 

 

Mer läsning

Annons