Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu chockhöjs priserna på tomträtter – i Strömsbro ökar avgiften med 19 799 procent

De som bor i hus med tomträtt kan vänta sig kraftigt höjda avgifter framöver.
– Det har blivit ett raffinerat system som går ut på att krama ur mycket pengar av folk, säger Stig Wahlbäck, aktiv i Villaägarnas regionstyrelse.

Han tycker att grundtanken med tomträtterna, att "gräsrotsmänniskan skulle ha möjlighet att bo i eget hus", är på väg att gå förlorad.

Villaägarna larmar om att nya taxeringsvärden ger kraftiga höjningar inom ett par år.

I Gävle kommer det dock att dröja några år, till tidigast 2020, innan nya höjningar slår igenom – alltså de som beror på taxeringsvärdena som gäller från 2018.

Skälet är de kraftiga höjda avgifter som började gälla från 1 april i år. I några områden, bland annat delar av Bomhus och Olsbacka, höjs avgifterna nu med över 100 procent.

En av dem som drabbas är Hans Holm på Lokattvägen i Olsbacka.

Från nyår höjs Holms tomträttsavgift från 4 680 kronor till 17 340 kronor.

– Jag försökte klaga men fick klart för mig att det inte var någon idé, säger Hans Holm som tycker att systemet är fel.

Huset byggdes 1957 och är Hans föräldrahem.

– Vi har betalat för tomten flera gånger om. Vi får ingen credit för att vi förvaltat tomten åt kommunen i alla år, säger han.

Hans Holm och hustrun funderade på om de skulle friköpa tomten men kom fram till att det inte skulle löna sig.

– Jag är 70 år och om jag bor här i tio år betalar jag 170 000 kronor till. Om jag skulle köpa tomten så kostar den 560 000 kronor. Det är ingen affär för mig, säger han och berättar att han rådgjorde med en mäklare som menade att det inte gör någon större skillnad på priset vid en försäljning med budgivning.

I Olsbacka höjs tomträttspriserna med i snitt 280 procent från nyår.

Allra största höjningarna sker i Strömsbro, där man har 60-åriga avtal som löper ut och där avgifterna höjs med 19 799 procent för nio tomträtter – från 90 kronor till 20 400 kronor per år.

I förra veckan presenterade Villaägarnas riksförbund en prognos som de låtit Statistiska centralbyrån (SCB) ta fram.

Prognosen visar att de nya taxeringsvärdena som börjar gälla 2018 kommer att medföra mycket kraftiga höjningar av tomträttsavgifterna i stora delar av landet.

I de allra flesta kommunerna räknar man ut avgifterna som en viss andel av taxeringsvärdet.

På en del ställen kan det bli höjningar på över 40 procent. Men i Gävle kommun blir det inte särskilt stora höjningar som beror på taxeringsvärdena 2018, enligt Christina Lindström.

– I Gävle har man uppfunnit en alldeles egen modell. Taxeringsvärdet är en av sakerna som slår igenom men inte pang på. Men även om taxeringsvärdena inte får omedelbar effekt i Gävle så är nivån ändå ganska hög, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas riksförbund.

Gävles modell bygger på markvärdet. En konsult sammanställer uppgifter på dels markens taxeringsvärde, dels betalda köpeskillingar för både bebyggda och obebyggda tomter.

Kommunen delas upp i olika områden och nivån är olika beroende på om huset ligger vid gata eller i storkvarter och om det är friliggande, kedjehus eller radhus.

I Gävle finns i dag cirka 1 550 tomträtter.

Sedan några år tillbaka får alla friköpa sin tomt. Konsulten som kommunen anlitar tar fram underlag för politiska beslut om friköpspriserna.

Priserna varierar – från 235 000 kronor för en radhustomt i Bomhus till 725 000 för en villatomt i Strömsbro.

Avgifterna – tomträttsavgälderna – är 3 procent av friköpspriset för tioåriga avtal och 3,25 procent för 20-åriga avtal.

Stig Wahlbäck, som bor i Långsand utanför Skutskär, är sedan länge aktiv i Villaägarna. Han sitter i styrelsen för Villaägarnas XYZ-region.

– Friköp om du har möjlighet, är hans råd.

– Men du måste titta på din egen situation, till exempel hur gammal du är, om du nyss har köpt kåken och om du har resurser kvar i huset för att låna pengarna, säger han.

Villaägarna vill ha ett tak för tomträttsavgifterna, på liknande sätt som gäller för fastighetsavgifterna. En statlig utredning som ligger på regeringens bord föreslår just det.

– Vi vill att man går från ord till handling, säger Lena Södersten.

Nästa år höjs tomträttsavgifterna för 163 villor och radhus i Gävle. Under 2018 berörs 130 fastigheter.

Förutom de nio i Strömsbro är det 120 tomträtter i Kristinelund (Bomhus) där avgifterna höjs med 110 procent, i Olsbacka är det 15 tomträtter som får höjningar med 238 procent och i Andersberg får åtta hus sina avgifter höjda med 66 procent. I andra områden är det enstaka tomträtter som också får kraftiga avgiftshöjningar.

De som bor på de aktuella tomterna i Strömsbro får nästa år betala i snitt 20 400 kronor, i Kristinelund 8 000 kronor, Olsbacka 18 500 kronor och i Andersberg 9 300 kronor.

Avgifterna höjs i vanliga fall med tio års mellanrum, beroende på när avtalen löper ut.

Christina Lindström, exploateringsingenjör på samhällsbyggnadsförvaltningen i Gävle, förklarar att friköpspriserna, som bestämmer avgifterna, inte kommer att ändras förrän tidigast 2018. Först då kan man räkna med att nya beräkningar av markvärden slår igenom.

Artikeln uppdaterades 24 november klockan 17.