Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu drar handlarna vidare till Rådhustorget

/
  • TROGEN. Leif Levin, nästan född på Stortorget, ska inte sälja!
  • LEJON. Sebastian Turén har fått ansiktsmålning och en ballong hos en hamburgerkedja nära dig.
  • HÅLEN DÅ? Makarna tycker det vore bättre att laga hålen i Gävles gator än att riva upp torget, ”nu när det är så dåliga tider och allt”.
  • BEBIsMÖSSA. Agneta och Svante Bertilsson har precis fått ett barnbarn och köper en mössa i Eva Ohlsons stånd.
  • SLOWFJÄDRAR? Gästriklands slowfood-förenings sekreterare Elisabeth Michelsson och Kjell Wallin köper återanvändningsbart påskris.
  • UTFÖRSÄLJNING. ”Jag tycker att det är jobbigt att torghandeln ska flytta”, säger Momir Hossain.

Normalt så här års välkomnar Leif Levin våren, kunderna och duvorna åter.
Men i går monterade han och kollegorna på Stortorget ned sina stånd, inte bara för veckan – utan för hela säsongen. Ty på måndag och ungefär ett år framåt, då Stortorget byggs om, flyttar torghandeln till Rådhustorget.

Annons

 

När torget återinvigs nästa år har handlarna fått nya saluplastser; i tre prydliga och parallella rader längs med Drottninggatans gångstråk.

Som om torget inte visste nåt om det förestående avskedet visade det upp sitt vackraste jag med långa härliga på väg-att bli sommar skuggor. Lätta steg i vårskor. Kisande ögon. Leende ansikten.

Fast alla log inte.

– Jag tycker att det är jobbigt att vi ska flytta, menar Momir Hossain, som säljer kläder, och dagen till ära – eller sorg – har utförsäljning.

– Allt kostar 99 kronor, oavsett tidigare pris, berättar Momir, som inte brytt sig om att kolla var på Rådhustorget han har sin nya saluplats, eftersom han hellre är kvar på Stortorget.

Log gjorde däremot makarna Dagny och Malte Asplund, som åkt buss till stan för att leta rätt på de återfunna vännerna herr och fru Norin.

– Vi såg i tidningen att vi firade våra 60-åriga bröllopsdagar 11 och 18 december, och hade inte setts sen ungdomen, berättar Dagny som är 88.

Och inte gick det att finna vännerna i telefonkatalogen heller. Men, gissa vilka de såg på torget för nån lördag sen? Sen dess har de fyra även hunnit äta middag tillsammans, och nu ska de fika på Mingel och Bar.

– Jag kommer ihåg, från när jag var barn, att hästarna som kom med varor fick stå där borta vid korvkiosken, berättar Malte, och att jag fick följa med mamma och köpa fisk om lördagarna.

Makarna tycker det vore bättre att laga hålen i Gävles gator än att riva upp torget, nu när det är så dåliga tider och allt.

Något som Dagny och Malte kanske tycker är välkommet är nybildade Gästriklands slowfood-förening, som har sitt första möte på Gävle Central Konferens i dag.

Sekreteraren Elisabeth Michelsson och medlemmen Kjell Wallin är i alla fall mäkta stolta och glada när Catharina och jag träffar dem utanför Leif Levins saluhall, där de köpt påskris.

På jakt efter ett torgscoop frågar jag Leif – som pratat om att lägga av och sälja lagom till flytten till Rådhustorget – om det är sista lördagen för alltid.

– Nej, nej, jag ska inte sälja. Jag är ju nästan född här, och har hållit till på torget sen jag var liten grabb. Jag skulle dessutom bara längta tillbaka.

Längtar gör också Agneta och Svante Bertilsson som precis fått ett barnbarn, lite för tidigt, men även de minsta av bebisar behöver en mössa, och en sån köper de i Eva Ohlsons stånd.

Precis som vi anser att vi fångat denna historiska dag får Catarina syn på en hopkrupen figur, halvliggandes över ett dockhuspiano, sjungandes i en minimikrofon.

Han presenterar sig som Pär Jansson, Sandvikenbo, varslad Sandviksanställd, teaterapa, pappa och nygift med barnen David och Johans mamma Camilla.

Han garanterar att han talar sanning när han säger att hans föreställning är en föraudition till Idol. Arrangerad som hämnd av vännerna för att han och Camilla gifte sig i hemlighet. Själva sitter de på parkett, en trappa upp på MacDonalds, och lunchar och applåderar.

Ett värdigare avslut kunde inte Stortorget få.

Mer läsning

Annons