Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu får alla gymnasieettor en egen dator

I går började de första bärbara datorerna att delas ut till förstaårseleverna på Sandvikens gymnasieskola.

– Bra och bekvämt att ha när man ska söka information på nätet, säger Cecilia Ilar som går på samhällsprogrammet.

Annons

En dator – en elev. Det är kontentan av Sandvikens kommuns nya datorsatsning som politikerna tog beslut om i våras.

Inom kort ska alla 450 elever som går första året på gymnasiet ha fått var sin egen dator. De 150 lärarna fick sina redan förra veckan.

– Det här innebär att IT och digitala resurser blir tillgängliga för eleverna 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, säger Erik Holmqvist, IT-stateg för skolan.

Ska vara rättvist

Bakom datorsatsningen ligger dels en rättvisetanke, att ge alla elever lika förutsättningar, dels vill den kommunala skolan på det här sättet möta konkurrensen från friskolorna, där det ofta är en självklarhet att eleverna har varsin bärbar dator som arbetsredskap i skolan och i hemmet.

4 500 kronor

– Vi måste hänga med i samhällsutvecklingen. Sociala medier är här för att stanna. Säger man nej till det, säger man nej till utveckling i skolan, säger Erik Holmqvist, som inte tycker att det är hela världen om eleverna någon gång använder sina nya datorer till att kolla Facebook på lektionstid.

– Det går att lära sig saker på Facebook också.

Eleverna kommer att administrera sina egna datorer och ladda hem egna program till dem.

För att kunna köpa in datorerna, som är av typen skol-PC:s från Dell, och installera trådlöst internet över hela campus, har IT-kontoret fått en utökad investeringsram på 4,4 miljoner kronor.

– Kostnaden för skolan blir 4 500 kronor i hyra per dator. Det betalas på tre år vilket betyder att datorerna är betalda när eleven går ut gymnasiet, berättar Erik Holmqvist.

Tanken är sedan att eleven ska få datorn i examenspresent.

För att kvittera ut sin egna bärbara dator måste varje elev skriva på ett avtal, där man lovar att följa vissa ordningsregler under lektionerna, samt att lovar att förvara skoldatorn på ett säkert sätt.

– Datorerna är försäkrade och går de sönder tar vi det genom supporten och garantin. Sedan får vi ta en diskussion från fall till fall om det är så att oaktsamhet ligger bakom eller om datorn slarvas bort, säger Erik Holmqvist.

Bara ettorna får dator

Det är bara eleverna i årskurs ett som får var sin dator.

Andra- och tredjeårselever får hålla till godo med de datorer som sedan tidigare finns på skolan.

– Men eftersom de inte behöver samsas med ettorna om dem ökar ju tillgången på datorer för alla.