Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu får de visa vad de går för

Skulptural medvetenhet. Det är den röda tråden för modevisningen och utställningen som elverna på utbildningen Textil Mode Grafisk form och Design gör som slutuppgift.
Skulptural medvetenhet.
– Det svåraste har varit att hålla sig till temat, säger Elias Högberg.

Annons

Klassrummet på Hammargymnasiet i Sandviken ser faktiskt ut som arbetsrummet som designerna i tv-programmet "Project Runway" jobbar i: symaskiner på rad, mer eller mindre klädda provdockor, ritbord. På samma gång rörigt och välorganiserat. Och så ett gäng elever, 15 stycken är de totalt i klassen, som mer eller mindre stressat jobbar med att få färdigt plaggen till modevisningen som sker nu på lördag i Gasklockan i Gävle.

Angelica Falkeling klipper till ett mönster vid ett av ritborden.

– Det här är till ett annat projekt, säger hon och berättar att hon är färdig med sin kollektion.

Hennes tolkning av temat Skulptural medvetenhet handlar om dolda överdrifter säger hon och visar ett par byxor som vid första anblicken ser ut som ett par snygga men rätt vanliga chinos, men som har extra långa ben i bak så att det blir som släp. Dold överdrift, som sagt.

– Det är ett ganska flummigt begrepp, säger hon själv.

Elias Högberg har tolkat temat mer fysiskt skulpturalt säger han.

– Jag har jobbat litegrann med olika lager, förklarar han.

Han visar en jacka som ingår i hans kollektion, ljust beige och quiltad. Färgskalan påminner om den som Angelica Falkelings kollektion går i.

– Ja, vi gillar samma tyger du och jag, konstaterar hon.

De visar bara glimtar av plaggen, de vill gärna hålla hemligt till modevisningen vad de exakt har gjort.

– Men det är extremt olika grejer som alla har gjort. Det bevisar ju att man kan tolka temat hur man vill, att det handlar om ens personliga uttryck helt och hållet, säger Elias Högberg.

Han tycker att det har varit svårt att hålla sig till en enda grundidé och drömmer redan om att få göra ännu en kollektion och en visning.

– Jag är peppad på att göra allt en gång till, göra om och göra på riktigt, säger han.

Det hänger en ritning över Gasklockan på en skåpdörr i klassrummet. Catwalken är formad som ett T och sammanlagt 20 meter lång. Det är eleverna själva som organiserar allt runt visningen.

– Jag är stolt över att vi är i Gasklockan. Första åren var de ju här på Folkets hus, säger Elias Högberg.

Utbildningen är tre terminer lång och den tredje terminen läggs den mesta tiden på slutprojektet som alltså är modevisningen och utställningen i Konsthallen.

– Det är coolt att man kan lära sig så mycket på ett år, säger Anjelica Falkeling och konstaterar att flera av dem knappt sytt innan de kom in på utbildningen.

– Och nu har man medel att sy i princip vad man vill.

Hon tänker sig att söka in på kanske Konstfack eller HDK, Högskolan för design och konsthanverk. Elias Högberg vill gärna gå på Beckmans modeutbildning eller Tillskärarakademin och ska söka dit i vår.

– Det är så bra här för de vill verkligen att man gör arbetsprover till utbildningar, sgäer Angelica Falkeling.

Men nu är det modevisningen och utställningen som står i fokus. Symaskinerna surrar. En kille pressar ett par byxor och vänliga kommentarer som "vad bra det blev med pärlorna där" kastas över rummet.

Och exakt hur den skulpturala medvetenheten ser ut får man alltså reda på i morgon kväll.