Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu får Gysingelänken pengar av landstinget

Busskooperativet i Österfärnebo blev en oväntad vinnare på budgetkaoset inom landstinget.


Utan att alla politiker själva verkar ha förstått hur det gått till finns det nu ett beslut om att landstinget ska rädda Gysingelänken.

Så sent som i förra veckan såg det helkört ut för det ideellt arbetande kooperativet som tagit över trafiken efter den så kallade Gysingelänken som knyter ihop Österfärnebo med Uppsala

Trots uppvaktningar och demonstrationer har landstinget länge envist sagt nej till att vara med och betala linjen.

I tisdags sade också Sandvikens kommun genom tillväxtnämnden nej till fortsatt bidragsgivning. Därmed tvingades busskooperativet börja förbereda nedläggning.

Men mitt i landstingsfullmäktiges pågående budgetmöte i fredags kastade den avhoppade miljöpartisten László Gönczi fram ett förslag om att landstinget ska rädda Gysingelänken (se faktarutan). Det blev också fullmäktiges beslut utan invändningar.

Flera politiker som Arbetarbladet pratat med efteråt menar att förslaget bara råkade slinka igenom i det allmänna kaoset kring maktskiftet utan att någon hann reflektera över konsekvenserna.

Avgående landstingsrådet Alf Norberg, v, säger att de tidigare majoritetspartierna inte såg någon anledning att reservera sig mot alla kompletterande att-satser i budgetfrågan sedan de förlorat den inledande portalomröstningen och därmed i praktiken tappat makten.

– Vi lade ned våra röster. Nu är det upp till dem som ska ta över att genomföra det som blev beslutat.

Alf Norberg tycker inte att det finns så mycket tolkningsutrymme för vad beslutet i bussfrågan innebär.

– Jag skulle bli mycket förvånad om kooperativet inte får sina pengar. Förmodligen kommer det dessutom att ploppa upp ett antal andra busskooperativ som vill ha liknande bidrag, säger han.

Patrik Stenvard, m, den tidigare oppositionsledaren som nu förväntas bilda ny landstingsledning, uppfattar det inte som att företrädarna för den nya majoriteten var ovetande om vad som skedde.

– Men det gick väldigt snabbt på slutet, medger han.

Patrik Stenvard anser dock inte att bussbeslutet, oavsett formulering, är bindande för landstinget.

– Vi har ju ett krav på oss att hålla budgeten i balans, så det är ju också en kostnadsfråga. Men vi måste göra en noggrannare analys innan vi kan ge besked om vad som gäller.