Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får Lovisa och Anton var sin skoldator

/
  • Sjuåriga Lovisa Assolari i klass 1B öppnar sin dator för första gången. Tage Ahlros, it-tekniker från kommunens it-kontor, ska visa henne hur hon loggar in. ”Jag ska skriva och göra läxor på den”, berättar Lovisa.
  • En av eleverna på Murgårdsslolan som nu har en egen dator att arbeta på är Anton Dahl i ettan. ”Jag tror att jag kommer att använda den till att skriva mycket om film”, säger han.

Alla grundskoleelever i Sandviken ska få en egen bärbar dator. I går startade utdelningen på Murgårdsskolan.

– Den är jättefin. Jag ska skriva mycket på den, säger sjuåriga Lovisa Assolari i klass 1B.

Annons

Den här veckan delas 560 bärbara datorer ut till eleverna i årskurs ett till nio på Murgårdsskolan.

När Arbetarbladet kommer på besök på måndagsförmiddagen är det ettorna och tvåorna som får hämta sina. Datorerna är märkta med barnens namn och ett stöldnummer.

Tage Ahlros, it-tekniker från kommunens it-kontor, visar dem hur de ska logga in första gången.

Lovisa Assolari håller stolt fram sin nya dator.

– Hemma delar jag en dator med min storebror. Jag brukar spela Min ponny på den. Men den här datorn ska jag skriva och göra läxor på, berättar hon.

En-til-en kallas Sandvikens kommuns it-satsning som ska ge alla elever och lärare i Sandviken en egen dator som arbetsredskap.

På Österfärnebo skola, som varit pilotskola, har eleverna haft egen dator i nästan tre år. Projektet har följts upp av forskare från Högskolan i Dalarna och har fallit mycket väl ut.

Nu är det dags för övriga grundskolor i kommunen.

– Med tanke på resultaten i våra skolor är det här mycket viktigt. Det ändrar förutsättningarna för lärandet i grunden, säger grundskolechefen Lars Walter.

Bakom satsningen ligger även en rättvisetanke, att ge alla elever lika förutsättningar.

Utdelningen kommer att ske enligt ett spikat schema fram till 2014. Sammanlagt handlar det om 6 500 datorer.

– Ekonomin och resurserna gör att vi får ta en eller några skolor i taget, berättar Lars Walter.

Eleverna på Murgårdsskolan talar ett 30-tal språk och på de informationsmöten med föräldrar som hållits inför datorutdelningen har modersmålslärarna varit med som tolkar.

Projektansvariga it-strategen Erik Holmqvist berättar att hela skolan precis fått trådlös uppkoppling. Till och med i gympasalen kan eleverna nu använda sina datorer.

– Undervisningen kommer att bli oerhört mycket mer digital. Eleverna behöver exempelvis inte skriva ut sina arbeten utan kan skicka dem digitalt, säger han.

Sedan 2010 får eleverna på gymnasiet en egen dator när de börjar i ettan. När de sedan går ut trean får de datorn i examenspresent.

Annons