Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu fattas bara bussen

Med förväntan såg vi hur kommunen färdigställde vägarna i det sprillans nya bostadsområdet Gävle Strand, och de byggde en fin busskur bredvid aktivitetsparken och den nya kanalen. Vad glada vi blev, särskilt barnen, som såg hur de under höstens regniga mornar skulle stå där under taket och vänta på bussen. Tänk att slippa cykla till skolan varje dag!

Barnens förhoppningar fanns kvar då snön och kylan ännu inte tagit sitt grepp över oss. Men de vande sig snabbt att cykla de nästan tre kilometerna till skolan på andra sidan stan. Trots att yngsta barnet bara är nio år var jag tvungen att släppa iväg honom på stadens gator. Trots min rädsla och oro för biltrafiken. Vad skulle jag göra? Vad hade jag för val.

Vi stod och väntade på bussen, den kommer nog om ett tag, svarade jag barnen när de frågade. Du kanske tänker att det är väl inte så långt att gå till en annan busshållplats. Sanningen är att det tar 15 minuter för en vuxen att gå till närmaste busshållplats som är Centralstation. Vad tar det då för ett morgontrött barn?

Snön föll, och vinterstormarna tog sitt grepp om det nya bostadsområdet. Bussen såg vi passera långt bort på Brynäs, där gick många bussar. Snart kör bussarna förbi här, sa jag till barnen. Nu kunde inte barnen cykla längre. Riskerna att cykla omkull i halkan var för stora.

Vi trodde nog att kommunen hade tänkt. På bussen. När de satsat så många miljoner på ett nytt bostadsområde. Vi tänkte att någon på kommunens tekniska kontor hade stadsplanerat enligt reglerna. Eller politikerna som ska bestämma över pengarna. Varför satsar man annars så många miljoner på ett helt nytt bostadsområde om man inte planerar in en busslinje dit? Busskuren är ju byggd. Så vad fattas?

Barnen har fått varsitt busskort. Nej, jag förväntar mig inte att kommunen ska betala busskortet när vi valt att ha dem kvar på sin gamla skola. Men jag förväntar mig att de ska kunna åka buss till skolan.

Gävle kommun lockade nya invånare med sina storstilade planer på Gävle Strand men de glömde bort en väsentlig detalj – kollektivtrafiken!

Därför är mitt förslag nu: Förläng linje 15 från januari 2009 så start och slutstation är Gävle Strand i stället för centralstationen. Och se till att bussen avgår tidigare så att avgångarna anpassas till kommunens egna skolbarn, inte bara de hitresande hög- skolestudenterna som i dag.

Ingela Östlund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel