Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu finns det blåbär i överflöd

Det ser ut att bli ett riktigt bra blåbärsår.
I skogarna kring Gävle fullkomligt lyser det i blått.
– Det är en fantastisk gåva som fler borde ta tillvara, säger Gertrud Edström.

Annons

Är det för kallt för att bada och sola?

Då kan du åka ut i skogen i stället. Där har den milda vintern och förhållandevis svala våren och sommaren resulterat i mängder av blåbär.

Årets bärprognos från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, visar att det väntas bli något av ett rekordår för blåbär – inte minst i Södra Norrland och då i synnerhet längs kustlandet.

– Det är betydligt mer bär än i fjol, konstaterar Gertrud Edström när vi beger oss ut i skogen i Hille.

Vi hinner inte ta många steg innan vi möts av risdungar som dignar av stora, saftiga bär. "Åh, men titta här" "Och här!" utbrister vi gång på gång.

Det är verkligen ett överdåd som skogen dukat upp och Gertrud Edström önskar att fler tog vara på det som finns. Därför driver hon ett företag för att sprida kunskaperna och har även skrivit en bok som heter Naturens skafferi.

– Det finns enorma rikedomar här ute, men vi börjar förlora kunskapen om hur man tar hand om det.

När hon håller i föreläsningar eller vandringar möter hon ibland människor som säger att de inte ens vet hur man gör för att ta sig ut i skogen.

Hur gör man?

– Blåbär finns nästan överallt i skogarna kring Gävle, det är bara att gå ut. Det enda man ska undvika är ren lövskog.

Det är dessutom ett billigt nöje. En bunke att plocka i är all utrustning som behövs. Även om Gertrud insisterar på att man även ska ha med sig en termos med kaffe eller te och något att äta. För skogen är också en plats för njutning och avkoppling.

– Att sitta på en sten med en kopp kaffe och äta limpmacka, det är något av det bästa som finns.

När det är så mycket bär som nu går det snabbt att plocka. Efter bara en kort stund är den urdiskade yoghurthink som Gertrud haft med sig fylld med bär som hon sedan fryser eller torkar för att kunna njuta av året om.

Blåbärspaj är en klassiker men man kan också göra mycket annat. Sylt, smoothies, glass eller bara strössla som de är över frukostfilen eller yoghurten.

Blåbäret är också ett hälsobär som sägs kunna förbättra både närminnet och synen.

– I stället för att köpa hälsokostpreparat kan man gå ut i skogen och hämta dem gratis, konstaterar Gertrud.

Dessutom kan man hitta mer än bara bär.

– Kolla här! säger Gertrud plötsligt och pekar. Där nere i mossan under blåbärsriset lyser det gult av kantareller. Och en bit längre bort finns en hel klunga.

– Blåbär och kantareller trivs ihop. Så man kan få med sig mycket gott hem.