Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu förlovar de sig

/
  • Prinsessan Madeleine förlovar sig med sin pojkvän Jonas Bergström. I dag tisdag 11 augusti 2009 tillkännagavs förlovningen vid ett pressmöte på Solliden.
  • Hertiginnan av Gästriklands dag var fullspäckad vid ett besök i Gävle. Nu förlovar prinsessan Madeleine sig med Jonas Bergström. I dag tisdag 11 augusti 2009 tillkännagavs förlovningen på Solliden.
(Arkivbild)
  • Hertiginnan av Gästriklands dag var fullspäckad vid ett besök i Gävle. Nu förlovar prinsessan Madeleine sig med Jonas Bergström. I dag tisdag 11 augusti 2009 tillkännagavs förlovningen på Solliden.
(Arkivbild)
  • Ordensgill på Grand Hotel, Stockholm. Hedersgäst var prinsessan Madeleine, till bordet har hon sin Jonas.
  • Systrar i giftastagen. Prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria har båda förlovat sig inom loppet av några månader.
  • Prinsessan Madeleine kommer vid galamiddagen till tvåhundraårsminnet av märkesåret 1809. Stockholm Slott.
  • Prinsessan Madeleine kommer till Göteborgs-Operan på för att fira att World Childhood Foundation fyller tio år.
  • Jonas Bergström. Nu tar paret steget och Jonas blir prinsessan Madeleines fästman.
  • Prinsessan vid nationaldagfirandet.
  • Tre syskon.
Kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine anländer till riksdagen i Stockholm för Riksmötets öppnande på

För en månad sen var det kronprinsessan Victoria och hennes Daniel Westling som gick ner för trappan till Solliden på Öland för att möta pressuppbådet. I dag väntar journalister och en skara nyfikna åskådare på ett annat nyförlovat par – prinsessan Madeleine och Jonas Bergström.

Annons

Endast de nyförlovade väntas dyka upp för att svara på frågor och låta sig fotograferas, men enligt Hovet finns hela kungafamiljen, liksom hela Jonas Bergströms familj, på plats för att fira de två.
Efter en regnig morgon och förmiddag på Öland var det, en dryg halvtimme innan de två väntades vandra ner för trappan, uppehåll i skurarna, rapporterar TT:s reporter från platsen.

Prinsessan Madeleine förlovar sig med sin pojkvän Jonas Bergström. Enligt hovets presschef Nina Eldh har förlovningen planerats en tid och såväl kungen som regeringen har gett sitt samtycke.

- De har ju känt varandra länge nu och när Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling nu har förlovat sig är det trevligt att de får göra detsamma. Kärleken smittar av sig, säger Nina Eldh till TT.

Datum för bröllopet är dock ännu inte bestämt, men det kommer enligt Eldh inte att hållas före kronprinsessan Victorias eller valet nästa år.
- I dag tillkännages förlovningen och vid ett pressmöte vid Solliden på Öland senare i dag kommer de unga tu att träffa pressen och berätta om den glada händelsen, säger hon.

 

Sten Hedman, reporter som har bevakat hovet i många år, anser att förlovningen kom vid en konstig tidpunkt. Först med nyheten var Svensk Damtidning som skrev om förlovningen i går på nätet. Han tycker också att det är förvånande att parets förlovning blir så långvarig.
- Men jag antar att de menar att det blir för mycket med två prinsessbröllop och att det kanske tar uppmärksamhet från valet. Då antar jag att det inte blir något bröllop förrän framåt senhösten, säger han.


- Han är det perfekta valet, blivande advokat, klanderfri svensk övre medelklass. Ingen kan klaga på det. Han och kungen ska dessutom fungera väldigt bra tillsammans, säger Hedman.

Regeringen håller ett extrainsatt sammanträde under morgonen för att ta upp giftemålet.

 

Jonas Bergström, 30, träffade den tre år yngre prinsessan Madeleine genom gemensamma bekanta hösten 2002.

Bergström växte upp i Djursholm utanför Stockholm. Hans pappa Claes driver två framgångsrika företag inom byggbranschen. I familjen ingår också Jonas äldre bröder Ted och Peder.
Jonas Bergström gick ut med toppbetyg från Danderyds gymnasium 1999 och tog jur kand-examen vid Stockholms universitet 2006. Han arbetar nu som jurist vid den prestigefyllda advokatbyrån Vinge i Stockholm.

 

– Jag tycker att det är glädjande. Regeringen har i dag på morgonen i ett extrainsatt regeringssammanträde givit sitt medgivande till att prinsessan Madeleine och Jonas Bergström kan ingå äktenskap. Det är i enlighet med successionsordningen, säger statsminister Fredrik Reinfeldtom regeringens inblandning i förlovningsbestyren.

Det var inte något svårt beslut att fatta, säger han, och har heller inga problem med att ordningen ser ut som den gör.
– Det är svensk grundlag och det är bara ett beslut fattat därför att prinsessan Madeleine är en del i successionsordningen, säger statsministern.

 

Enligt polisen i Stockholms län är det fortfarande för tidigt att uttala sig om hur polisen kommer att arbeta när det blir ytterligare ett bröllop inom den kungliga familjen.
– Den dag vi får besked om ett datum kommer vi naturligtvis att starta förberedelserna för den polisinsats som behövs. Jag tror att det kanske blir en bit in på nästa år men det vet vi ingenting om ännu, säger Ulf Göranzon, presstalesman för länspolismästare Carin Götblad och Stockholmspolisens operativa avdelning.

Enligt Göranzon pågår planeringen inför kronprinsessan Victorias bröllop redan för fullt.
– Det finns en viktig säkerhetsaspekt vid den här typen av arrangemang och det krävs också en stor polisinsats med anledning av alla åskådare som kommer att vilja vara på plats när kronprinsessan åker kortege genom stan. Vi är på planeringsstadiet än så länge.
TT: Hur ska de polisinsatser som krävs för två bröllop finansieras?
– Vi har medel avsatta för att klara av sådana stora arrangemang. Jag förutsätter att det finns en budget.

 

Hovets ekonomichef Bengt Telland säger till TT att frågan om hur prinsessans Madeleines bröllop ska bekostas ännu inte har diskuterats.
– Det är alldeles nytt än så länge. Jag har inte talat om det här med kungen så jag vet inte hur det ska finansieras ännu. Ämnet har inte varit uppe till diskussion, säger Bengt Telland.

Flera tiotals miljoner kronor plus polisens miljonkostnader beräknas notan för storasyster Victorias bröllop gå på. Tidigare i år flaggade kungen för att det kommer att behövas ökade anslag från regeringen. Men det är två helt olika bröllop anser Telland.
– Det är en väsentlig skillnad. Kronprinsessans bröllop är mycket mer en statsangelägenhet än Madeleines, säger Bengt Telland.

 

Jonas Bergström friade till prinsessan Madeleine vid en resa till villan San Michele på den italienska ön Capri den 12 juni i år. Det berättade det nyförlovade paret vid en pressträff på Solliden.
– Jag gick ner på knä och friade, sade Bergström till det samlade pressuppbådet.
– Och jag svarade ”så klart jag vill”, fyllde prinsessan Madeleine i.
Paret fick frågan vad de föll för hos varandra.
– Jag föll för hennes vackra blå ögon och hennes härliga skratt, sade Jonas Bergström.
Ögonen var viktiga även för prinsessan Madeleine när de två träffades första gången.
– Sedan är han världens snällaste person, en underbar vän, sade hon.
Paret planerar att gifta sig ”längre fram på året”. Jonas Bergström preciserade det till ”slutet av nästa år eller början av 2011”.

Jonas Bergström kommer att tilldelas titeln hertig.

 

(TT)

Mer läsning

Annons