Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu går det att dricka vattnet som vanligt igen i hela Gävle

Artikel 17 av 17
Vattenläckan på Brynäs
Visa alla artiklar

Från 15-tiden på lördagen går det att dricka kranvattnet igen utan att koka det i hela Gävle. Gästrike Vatten har fått godkända provsvar som visar att vattnet är rent även söder om Gavleån.

Vid klockan 02.31 natten mot torsdagen larmades räddningstjänsten om att flera gator i Gävle har översvämmats med vattennivåer upp mot tre decimeter. En akut vattenläcka visade sig ha uppstått på en dricksvattenledning och vattnet blev därför avstängt för hela Brynäs. Stora delar av ledningsnätet i Gävle har varit utan tryck i samband med vattenläckan. Totalt har 75 000 invånare i Gävle drabbats av den akuta vattenläckan.

På fredagskvällen gick Gästrike Vatten ut med ett pressmeddelande om att de som bor norr om Gavleån kan dricka sitt kranvatten. Och vid 15-tiden på lördagen kom ett nytt pressmeddelande som förklarar att alla i Gävle nu kan dricka kranvattnet som vanligt igen.

– Det känns verkligen bra att proverna visade att vattnet är rent och att alla i Gävle nu kan dricka sitt kranvatten som vanligt! Vi är medvetna om att det här har påverkat många verksamheter och människors vardag, säger Lena Blad, tillförordnad vd på Gästrike Vatten.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla som arbetat intensivt med att lösa störningen, till alla som stöttat och hjälpt till på olika sätt samt framför allt alla kunder för deras förståelse och tålamod.

Nu är det normala nivåer i vattentornen igen och det finns inte längre någon anledning att vara extra sparsam med vattnet, samtidigt som Gästrike Vatten rekommenderar att vattnet alltid ska användas smart.

I samband med vattenläckan rann det ut cirka 3 000 kubikmeter vatten, vilket är lika mycket som 15 000 badkar.

Den del av Brynäsgatan där läckan uppstod är fortfarande avspärrad. Gästrike Vatten kommer att fortsätta med återställningen under måndagen och räknar med att det ska gå att köra på vägen i slutet av nästa vecka.

ALLT OM VATTENLÄCKAN PÅ BRYNÄS:

Provsvar klara: Nu kan du dricka vattnet norr om Gavleån

Gävleborna hamstrar vatten – det börjar bli tomt i butikerna

Extra personal har kallats in för att äldre ska få vatten

Gävleprofil kritisk mot bristande information om vattenläckan – "Jag tycker att det är hemskt och taktlöst"

Vattenläckan i Gävle – så här påverkas du

Akut vattenläcka i Gävle – stora delar av invånarna uppmanas att inte dricka vattnet

Gävle drabbat av akut vattenläcka – vi sände live

Se Gästrike Vattens presskonferens här: "Gävleborna drabbas veckan ut"

Folksamling vid vattenpumpen – "Bajamajor är på väg till skolan"

Jätteläckan slår hårt mot restaurangerna – tomt i kranarna på McDonald’s