Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu går det uppför i Kungsberget igen

Efter ett antal år i träda är det nu återigen dags för backtävling vid Kungsberget.
I två dagar – lördag och söndag – inleds bilarnas SM-serie uppför den knappt två kilometer långa asfaltslingan.

Back-SM avgörs i år över fyra helger, totalt åtta deltävlingar. Efter Kungsbergsjakten fortsätter serien i Bydalen, Jämtland, i början på augusti. I slutet på samma månad styrs färden till Lima, medan Tjust i Östergötland avslutar första helgen i september.

Tre klasser körs i SM – Klass 1 Supernationell rallycross, Klass 2 Supernationell rallycross max 2400 cc samt Klass 3 Rally tvåhjulsdrivet. Till detta kommer ett riksmästerskap med ett hopkok av olika klasser, allt från Standard till Specialracing.

I Klass 1 får regerande mästaren Jimmy Holmkvist, Gestrike, gälla som favorit till segern. I sin BMW är 35-åringen från Hofors alltid snabb och har dominerat under en rad av år. Henrik Flodin från Ilsbo utmanar, liksom värmlänningen Urban Bergström och Films Pontus Westman.

Två hälsingar dominerade Klass 2 ifjol – Peter Karlsson, Ljusdal och Mattias Ohlsson, Bollnäs. Efter en rafflande finaltävling i Lima kunde den gången Karlsson lägga beslag på guldmedaljen.

Båda två bör återfinnas i täten även i helgen och detsamma gäller Kristian Bromark, Rasbo. Räkna heller inte bort Håkan Holmkvist, Gestrike (äldre bror till tidigare nämnde Jimmy).

I Klass 3 kan vi se fram mot en tvekamp mellan två ”hemmaåkare”. Mikael Lundberg, Gävle, ruvar på ett helt dussin guldplaketter i tryggt förvar hemma i Harkskär, men har de senaste säsongerna fått det hett om öronen av Oskar Sundell. Denne bor förvisso numera i Hedesunda, men är Järbo-bo i grund och botten. Dags för tronskifte i år?

En av de intressantaste starterna i riksmästerskapet gör Håkan Johansson från Umeå, som i år comebackar efter ett längre uppehåll i karriären. Håkan – 17-faldig svensk mästare i backe, racing samt isbana – har efter 15 år köpt tillbaka sin spektakulära Volvo PV som han sopade banorna med på 90-talet. Bilen är numera försedd med en turbomatad BMW-motor på hela 700 hästkrafter!

Återstår att se om det räcker för att skrynkla asfalten uppför Kungsberget…