Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu går det uppför i Kungsberget igen

Efter ett antal år i träda är det nu återigen dags för backtävling vid Kungsberget.
I två dagar – lördag och söndag – inleds bilarnas SM-serie uppför den knappt två kilometer långa asfaltslingan.

Annons

Back-SM avgörs i år över fyra helger, totalt åtta deltävlingar. Efter Kungsbergsjakten fortsätter serien i Bydalen, Jämtland, i början på augusti. I slutet på samma månad styrs färden till Lima, medan Tjust i Östergötland avslutar första helgen i september.

Tre klasser körs i SM – Klass 1 Supernationell rallycross, Klass 2 Supernationell rallycross max 2400 cc samt Klass 3 Rally tvåhjulsdrivet. Till detta kommer ett riksmästerskap med ett hopkok av olika klasser, allt från Standard till Specialracing.

I Klass 1 får regerande mästaren Jimmy Holmkvist, Gestrike, gälla som favorit till segern. I sin BMW är 35-åringen från Hofors alltid snabb och har dominerat under en rad av år. Henrik Flodin från Ilsbo utmanar, liksom värmlänningen Urban Bergström och Films Pontus Westman.

Två hälsingar dominerade Klass 2 ifjol – Peter Karlsson, Ljusdal och Mattias Ohlsson, Bollnäs. Efter en rafflande finaltävling i Lima kunde den gången Karlsson lägga beslag på guldmedaljen.

Båda två bör återfinnas i täten även i helgen och detsamma gäller Kristian Bromark, Rasbo. Räkna heller inte bort Håkan Holmkvist, Gestrike (äldre bror till tidigare nämnde Jimmy).

I Klass 3 kan vi se fram mot en tvekamp mellan två ”hemmaåkare”. Mikael Lundberg, Gävle, ruvar på ett helt dussin guldplaketter i tryggt förvar hemma i Harkskär, men har de senaste säsongerna fått det hett om öronen av Oskar Sundell. Denne bor förvisso numera i Hedesunda, men är Järbo-bo i grund och botten. Dags för tronskifte i år?

En av de intressantaste starterna i riksmästerskapet gör Håkan Johansson från Umeå, som i år comebackar efter ett längre uppehåll i karriären. Håkan – 17-faldig svensk mästare i backe, racing samt isbana – har efter 15 år köpt tillbaka sin spektakulära Volvo PV som han sopade banorna med på 90-talet. Bilen är numera försedd med en turbomatad BMW-motor på hela 700 hästkrafter!

Återstår att se om det räcker för att skrynkla asfalten uppför Kungsberget…

Annons