Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har du chansen att snacka Strindberg i radio

Är du ensamstående mamma och har lust att diskutera Strindbergs pjäs Kronbruden eller kanske feminist och har åsikter om den en gång svartlistade Inför döden?

Då är den nya radioteatersatsningen något för dig. Just nu söker Sandvikens folkbibliotek efter kandidater som vill prata i radio.

Det är 100 år sedan August Strindberg dog. Folkteatern i Gävleborg, Radioteatern och Sveriges Radio P4 Gävleborg uppmärksammar året tillsammans genom att sända närmare 30 pjäser som också ska diskuteras. Det är människor i Gävleborg i grupper på sex till åtta personer som står för tyckandet. De inleder och avslutar radiopjässändningarna.

Sandvikens folkbibliotek, ABF Gästrikebygden och Bibliotekets vänner har ju redan sin satsning Sandviken läser, där tanken är att läsa och prata om böcker tillsammans. Först ut var Anna Jörgensdotters Bergets döttrar. Nu hakar de på med Strindberg och raggar folk till åtta av pjäserna som ska diskuteras på biblioteket .

– Man behöver inte ha några förkunskaper. Tanken är att prata om pjäsen utifrån egna erfarenheter. Frågan är om Strindberg har något att säga oss i dag? säger bibliotekschefen Åsa Wirén Jonsson.

Först ut är singelmammor som ska lyssna på Kronbruden redan nu på onsdag för att sändas i mars.

– Vi hittar många genom personliga kontakter och så sprider vi det via vår egen webb och Facebook, berättar bibliotekarie Marcus Strand.

Strindbergåret är också en anledning för biblioteket att friska upp sina egna kunskaper och framförallt plocka fram allt Strindbergs-material som finns i gömmorna. Både hans egna verk och allt som skrivits om honom. Det blir säkert många hyllmeter.

Bibliotekets ambition är förstås att fler ska läsa Strindberg och då inte bara Röda Rummet eller Hemsöborna.

– Det är lätt att köpa sig en bild av honom. Men om man läser ett verk eller en text kan bilden bli en helt annan, en bild som man gör till sin egen, menar Marcus Strand.