Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan det bli maktskifte

Budgetbeslutet kan leda till maktskifte i landstinget Gävleborg.


Redan på måndag kan
socialdemokraterna
ta ett beslut om att avgå.


I går meddelade också

moderaterna att de vill försöka bilda en ny majoritet som tar över.

Det är inte första gången som den sittande majoriteten i landstinget förlorar en budgetomröstning.

Det skedde så sent som för tre år sedan. Även då var det politiska vildar – två avhoppade vänsterpartister – som fällde s, v och mp:s budget.

Den gången valde den rödgröna koalitionen att sitta kvar.

Frågan är om man gör detsamma den här gången. Om man än en gång är beredd att genomföra motståndarsidans budget och politik.

– Det kan jag inte svara på, det är upp till partidistriktet, sade landstingsrådet Ann-Margret Knapp, s, i går kväll.

Miljöpartiet har partimöte på söndag och på måndag är det socialdemokraternas tur. Enligt vad Arbetarbladet erfar talar mycket för att man kan komma att ta ett beslut om att avgå.

Socialdemokraternas distriktsordförande Raimo Pärssinen vill inte föregå mötet, men konstaterar samtidigt att det är svårt för socialdemokraterna att genomföra en budget som innebär så mycket privatiseringar av vård.

I princip var tredje hälsocentral ska läggas ut på entreprenad.

Samtidigt tar nu moderaterna initiativ till att försöka bilda en ny majoritet som tar över i landstinget.

– Socialdemokraterna har inte lyckats med det och då får vi som näst största parti försöka hitta en lösning, säger oppositionsrådet Patrik Stenvard, m.

Han säger dock blankt nej till att bilda en ny majoritet med bara den avhoppade miljöpartisten László Gönczi. Det skulle bli alltför bräckligt. Miljöpartiet är det parti som kanske står oppositionen närmast men centerns Björn Brink deklarerade i går att han helst ser att även socialdemokraterna är med.