Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu måste förtroendekrisen mot kommunen lösas

Annons

Nyligen så beslutades det i förvaltningsdomstolen att Brynäs Arena AB har återfått sitt serveringstillstånd för drycker med alkohol.

I min debattartikel i ärendet så skrev jag följande när frågan var som hetast i media för att förklara min hållning i frågan:
”Jag hade kunnat reservera mig mot beslutet men valde att inte göra det eftersom det presenterades från den föredragande tjänstemannen att det inte fanns några andra beslutsmöjligheter enligt lagen än att dra in tillståndet. Det som tydligen är allvarligast enligt lagen är det administrativa misstag som Brynäs har gjort genom att man inte anmält de förändringar i styrelsen som lagen kräver. Om det är på det sättet, att ett sådant misstag kan få så allvarliga konsekvenser, där det inträffade inte står i rimlig proportion till vad som hänt, så kanske det är så att alkohollagen måste förändras, så att vi som politiker får rätt att fatta andra beslut, men det får också den kommande juridiska prövningen utvisa.”

Förvaltningsdomstolen kommer fram till att just detta att dra in tillståndet för Brynäs Arena AB inte står i rimlig proportion till vad som hänt utan att en varning är en rimlig åtgärd. Det här får naturligtvis konsekvenser för Gävle kommuns agerande i fortsättningen, inte minst för oss som politiker.

Nu vet vi att det fanns (finns) alternativa åtgärder som kan vidtas genom Förvaltningsrättens dom i Brynäs fallet. Vi måste allvarligt överväga om det krävs åtgärder som vi borde vidta i nämnden för att få en mer balanserad hållning i dessa frågor.

Att relationen med näringsidkarna måste förbättras är också något som kommit fram i såväl tidningsreportage som på debattsidorna och det är vi som politiker som har det yttersta ansvaret och det allra yttersta ansvaret har självfallet s, v och mp som har den politiska majoriteten f.n i Gävle kommun. Vilka åtgärder som är aktuella måste diskuteras i nämnden.


Lagom när hockeysäsongen är slut så har nu samma fråga uppstått runt Gefle IF servering och är det sådana rubriker vi vill ha i kommunen eller vill vi ha goda relationer med vår omvärld?


Dagens moderna anläggningar kräver också en god facilitet runt arenan och här är det viktigt att Gävle kommun är en god medspelare till klubbarna men också till övriga näringsidkare i kommunen.


De socialdemokratiska politikerna kan inte undanta sitt ansvar i dessa frågor men jag vill också vara tydlig. En barnfamilj ska kunna känna sig trygg och säker när man besöker en idrottsanläggning i Gävle utan att behöva uppleva något annat än ett trevligt idrottsarrangemang. Nu måste vi alla arbeta tillsammans för att lösa den akuta situationen med den förtroendekris som finns mot Gävle kommun i dessa frågor.


Anders Jämthagen
Idrottsälskande moderat
Ordinarie ledamot i Socialnämnden

Mer läsning

Annons