Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu medger sjukhuset att man har gjort fel – och fler patienter kan ha drabbats

Camilla Hedblad har nekats vård trots att hon enligt patientlagen har rätt att få åka till Uppsala där vården ges.
Nu medger hudkliniken att de har gjort fel – och att fler patienter kan ha drabbats.

LÄS OCKSÅ: Camilla svettas så att hon har svårt att göra sitt jobb – ändå drogs hjälpen in

När Camilla Hedblad förra året återigen tog kontakt med Gävle sjukhus för att få hjälp för sina svåra svettningar fick hon till svar att injektionsbehandling inte ges och att hon måste söka privat vård.

Överläkaren Lena Fåhraeus Morin som skrivit under brevet hänvisar till de nationella riktlinjerna för hyperhidros och slår fast att "Andra kroppsområden än händer och axiller (armhålor; reds anm.) behandlas inte inom den offentligt finansierade sjukvården".

Men det stämmer inte.

Det räcker att gå till grannlandstinget i Uppsala län där överdriven svettning i pannan och huvudet behandlas med botoxinjektioner. Även i Region Gävleborgs eget vårdprogram står det att det är den behandling som ska ges.

Och några officiella nationella riktlinjer finns inte. Däremot har hudläkarföreningen – Svenska sällskapet för dermatologi och venereologi – tagit fram egna rekommendationer där man tycker att det räcker med att behandla händer och armhålor och de har hudläkarna i Gävle valt att följa.

Men i exempelvis Uppsala är det neurologer som ansvarar för behandlingen eftersom hyperhidros är en neurologisk sjukdom och där gör man en helt annan bedömning

– Vi har ingen begränsning av vilka kroppsdelar som behandlas. Det som är avgörande är hur besvärande svettning man har och vi behandlar alla lokaler, exempelvis händer, fötter, och huvud, säger Anneli Granat som är chef för neuromottagningen Akademiska sjukhuset där svettmottagningen finns.

Eftersom behandlingen finns att få i Uppsala har Camilla Hedblad enligt patientlagen rätt att åka dit och söka vård på regionens bekostnad. Ändå fick hon så sent som i juni förra året beskedet att hon på egen hand måste söka privat vård.

– Vi har följt de rekommendationer som fanns från hudläkarföreningen och vi visste inte att en annan specialitet hade en annan prioritet, förklarar hudläkaren Lena Fåhraeus Morin.

Men nu medger man på hudkliniken att det var ett felaktigt besked. Att Camilla Hedblad enligt lagen har rätt till den vård som finns att få i Uppsala och att det var fel att neka henne vård.

Att man trots allt gjorde det beror enligt vårdenhetschefen Kent Åhlenius på okunskap.

– Vi kände inte till att man på neurologmottagningen i Uppsala bedrev den här behandlingen för den här patientgruppen. Det har vi missat.

Nu lovar man att rätta till det och ge patienterna den vård de har rätt till.

Finns det fler patienter som på felaktiga grunder nekats vård?

– Ja, det kan det finnas. Vi kommer nu att gå tillbaka i historiken och se om det finns fler som fått felaktiga besked. I så fall kommer de att kontaktas, säger Kent Åhlenius.

LÄS OCKSÅ: Många blir isolerade och lider i det tysta – "Det blir en klassfråga"