Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu rätar vi ut frågetecknen kring sjukresorna över länsgränsen

Barnsjukdomar kan alltid uppstå och då känns det tryggt med en politisk ledning som lyssnar och förändrar besluten på ett för medborgarna bra sätt, skriver Ann-Cathrin Larsson (FP).

Annons

Den arbetsgrupp som tillsattes tidigare i höst har lagt fram ett förslag på hur det inte ska drabba människor att bo nära en länsgräns när de söker vård.

Det beslut om sjukresor som landstingsfullmäktige tog i juni innehöll en del barnsjukdomar som relativt snabbt uppdagades och en arbetsgrupp sattes att se över dessa. Nu rättar vi till dem genom att ge Älvkarleby- och Hebyborna rätt till sjukresa även om de besöker sjukhuset på andra sidan länsgränsen.

Vid akuta resor är det som tidigare närmsta sjukhus som gäller och då får man åka sjukresa hem. När det gäller planerad vård eller vid gamla remisser är det medicinska skäl som gäller och nu kan även vårdcentralerna skriva de intygen. Skickas en patient vidare till till exempel Sandvikens sjukhus från Gävle sjukhus gäller fortfarande rätten till sjukresa.

Vid redan etablerade kontakter med läkare får den remitterande läkaren eller vårdcentralen skriva ett intyg i efterhand.

Barnsjukdomar kan alltid uppstå och då känns det tryggt med en politisk ledning som lyssnar och förändrar besluten på ett för medborgarna bra sätt.

Ann-Cathrin Larsson (FP)

ersättare i landstinget i Uppsala

Mer läsning

Annons