Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Nu satsar jag på arkeologi och politik"

600 snittar står färdiga i kväll och väntar på Kerstin Stensons gäster i Skybaren på Fullriggaren.

– Det ska bli jättekul med födelsedagsfest, jag är en partymänniska, säger Kerstin.

Annons

Till vardags är Kerstin Stenson uppskattad lärare på Thoren Business School. Eleverna tar mycket tid och engagemang, men nu finns också utrymme för politik och arkeologi.

– Barn- och byggperioden är över, som hon uttrycker det.

Kerstin skruvar på sig lite inför intervjun trots att hon är en aktiv person och håller i trådarna för många projekt.

– Jag står gärna bakom och ser andra växa, säger hon

Hon gillar verkligen dagens unga och deras engagemang. Nyligen kom hon hem från en skolresa till Makedonien med 15 elever.

2012 gick resan till Gambia där eleverna skänkte vinsten från sitt UF-företag, som de hade rätt att behålla själva, till lärarutbildning i en skola. För varje krona eleverna skänkte bidrog Sida med nio.

– Unga i dag inte alls är så egofixerade som vi ibland tror.

2012 blev Kerstin bästa Ung Företags-läraren i Gävleborg.

Hur gör du?

– Jag försöker se varje elev. Lärarens uppgift är att ge varje elev vad just den behöver. Jag tror att jag har nytta av mitt tidigare yrkesliv som florist. Det finns faktiskt många likheter.

Kerstins arbete med ungdomar och företagande har väckt ett starkt politiskt intresse. I mars var hon med på Socialdemokraternas partikongress i Gävle. Hon sitter bland annat i Gavlegårdarna och S-företagares styrelse.

– Den absolut viktigaste valfrågan är jobben. Det är grunden för att unga ska kunna känna framtidstro. Det måste fixas, säger Kerstin med mycket bestämd röst.

Högre lärarlöner är ett måste för att bra lärare ska stanna kvar i skolan, det är en annan punkt på Kerstins önskelista.

Att en socialdemokratiskt styrd kommun skulle vara ett hinder för företagare tycker Kerstin är en myt.

– Jag träffar många seriösa företagare som det går utmärkt för.

Du verkar så otroligt aktiv, vad gör du när du kopplar av?

– Då gräver jag, säger Kerstin och skrattar. Medeltidshistoria är min specialitet, när jag får åka till Visby och träffa min grupp av amatörarkeologer är det julafton. Otroligt spännande, avslutar Kerstin, som lugnt inväntar gästerna i sitt vackra kajhus.