Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu satsar Lotta på solo-karriär

När Lotta Hedlund kom till Sverige i mitten av 1960-talet blev hon snabbt en av våra största artister. Men efter att länge ha varit en del av popduon Svenne & Lotta satsar hon nu fullt ut på en solokarriär.

Annons

I medierna har det varit stort pådrag kring Hep Stars 50-årsjubileum som firas med en rikstäckande turné. Återigen ska hits som ”Sunny girl” och ”Cadillac” ljuda live. Men den här gången blir det utan Lotta Hedlund.

Det kommer inte heller att bli några fler besök i studion för Svenne & Lotta.

Bakom beslutet finns flera orsaker. En, förklarar hon, är hennes röst som med åren blivit djupare – det typiska soundet går inte längre att få fram. En annan är att hon helt enkelt inte har lust att sjunga de gamla hitlåtarna längre.

– Förr hade jag en väldigt hög stämma, babysized, som jag kallar den. Nu är jag 70 år och vill sjunga om en vuxen kvinnas tankegångar, säger hon, och berättar om singlarna som hon just nu jobbar med.

De flesta av texterna skriver hon själv. Till sin hjälp har hon producenten Henrik Nagy, eller Hanky som hon kallar honom.

Samarbetet började för fem år sedan. Lotta Hedlund berättar att hon kände att hon börjat stagnera och att det inte var lika roligt att uppträda längre. Men i stället för att deppa ihop började hon samla ihop alla papperslappar med textrader som hon skrivit genom åren. Sedan hyrde hon en lägenhet i Göteborg och skaffade en studio.

– Jag ville utvecklas, jag visste inte riktigt hur, men jag tog första steget och det är jag så glad för, säger hon, men påpekar i samma andetag att hon fortfarande bor kvar i Sävsjö, och att hon och Sven inte ska skiljas.

– Vi ska bara inte göra några skivor tillsammans.

Första gången Lotta Hedlund kom till Sverige var 1965. Då hette hon Charlotte Walker och sjöng i tjejbandet ”The Sherrys”. Det var Jerry Williams som hade bjudit in dem till sin show i folkparkerna. Ett år senare kom bandet tillbaka för att uppträda på Hamburger Börs. Väl där mötte hon Sven Hedlund och tycke uppstod.

Några månader senare tog Lotta sitt pick och pack och tre småbarn och flyttade tvärs över Atlanten. Ett beslut som hon aldrig har ångrat.

Efter några år i Sverige kom barn nummer fyra, och med åren har styrkan växt med nio barnbarn och tre barnbarnsbarn.

– Nu har jag en hel tribe här, säger Lotta Hedlund och skrattar.

Tribe betyder stam, vilket också ger en hänvisning till Lottas rötter. Mormor var cherokeeindian och Lotta Hedlund säger att även om hon bara har en fjärdedels cherokeeblod i sina ådror känner hon sig som indian fullt ut. De markerade ögonbrynen som randats och fyllts i med glittrande silverfärg vittnar om det.

– Det är min signatur och min bakgrund. Det är jag.