Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Nu sätter vi jobben främst”

Nya varsel kommer varje dag. Våra stora industriföretag varslar personal om uppsägningar i en historiskt hög takt. Jobbkrisen påverkar allt fler familjer och företag.

Nu ökar antalet uppsägningar också i välfärden. Nu krävs en kraftfull politik för att vända utvecklingen i Sverige från jobbkris till framtidstro.
Därför har vi socialdemokrater den senaste tiden lagt en stor mängd förslag i riksdagen för att vända jobbkrisen till framtidstro och öka tillgången på utbildning, för att investera i klimatomställning och gröna jobb, för att hålla uppe konsumtionen bland hushållen, och för att utveckla kvaliteten i vård skola och omsorg.

Det är farligt om känslan sprids att det inte skulle gå att göra något åt jobbkrisen. För så är det inte. Det är varken slumpen eller finanskrisen som tagit bort 70 procent av all utbildning för nya jobb, stoppat klimatinvesteringarna och trängt ut en halv miljon människor ur a-kassan. Det är moderaternas politik.
Finansminister Anders Borg har sagt att det skulle ta två år innan man såg effekterna av regeringens politik. Nu är vi där – och effekterna är onekligen tydliga. Redan före jobbkrisen hade tillväxten tvärnitat och socialbidragskostnaderna ökat i hälften av landets kommuner. Det står klart i dag; ökade orättvisor löser inte Sveriges problem. Sverige behöver en ny färdriktning. Och det kräver i sin tur en ny regering.

I går kunde vi ge beskedet att ett nytt kraftfullt rödgrönt regeringsalternativ är format. 2010 går vi till val för att bilda en socialdemokratiskt ledd regering tillsammans med både miljöpartiet och vänsterpartiet.
Grunden för regeringssamarbetet måste vara en ansvarsfull ekonomisk politik. Sedan vi påbörjat samarbetet med miljöpartiet stod det klart att också vänsterpartiet ville vara med och ta ansvar för jobben och ekonomin i Sverige. Det är bra. Därmed är vi fler som kan hjälpas åt och ta upp kampen för ett regeringsskifte 2010!

Nu siktar vi på att byta ut den moderatstyrda regeringspolitiken. Nu siktar vi på en politik som sätter jobben främst och som rustar Sverige för framtiden.

 


partiordförande, s


distriktsordförande, s

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel