Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu sätts punkt för plantskolan

Nu har den absolut sista leveransen lämnat Brattfors plantskola.

Växthusen står tomma, maskinerna har skickats söderut och de sista säsongsanställda får gå hem.


– Det brukar alltid vara ett vinteruppehåll, men det kommer att kännas väldigt konstigt när man inte ska tillbaka hit sedan, säger Kent Forslöf.

Det blåser över åkrarna och har börjat skymma ute när den allra sista lastbilen rullar in på Brattfors plantskola.

Fyra pallar med plantor står och väntar och i växthusen ekar det tomt. Det här är den sista leveransen som sker – efter 50 års verksamhet stänger plantskolan.

– Vi har ju vetat om sedan i juli att det ska stänga så man har vant sig vid det. Men det känns inget vidare, säger Kent Forslöf som varit säsongsanställd på plantskolan i 30 år.

Här ute i Brattfors har det alltid varit liv och rörelse.

Först med järnbruket, som grundades redan på 1600-talet. Sedan med plantskolan, som startade 1954 – och som faktiskt gått bra och haft gott om ordrar.

– Vi har haft lönsamhet och allting har fungerat bra. Men det är läget som har avgjort det, konstaterar platschefen Leif Kling.

Ägarna, Södra Skogsägarna, har nämligen all sin skog i södra Sverige och det är inte längre lönsamt att frakta plantorna. Man har därför valt att i stället satsa på sina plantskolor i Falkenberg och Flåboda utanför Växjö.

– Ur företagssynpunkt är det riktigt. Men för oss är det inte roligt alls.

Det är fortfarande inte klart vad som kommer att hända med den gamla plantskolan. En köpare är intresserad och förhandlingar pågår men ännu är ingenting officiellt.

– Men det kommer inte att bli någon odlingsverksamhet. Växthusen är fortfarande till salu, säger Leif Kling.

Kling och en person till är de två heltidsanställda på plantskolan.

De blir kvar ett litet tag till men han har redan planerat vad han ska göra därefter – ett eget företag som ska syssla med trädvård.

– Jobben hamnar där nere i södra Sverige nu, men det är ingen härifrån som tackat ja och vill flytta, säger han.

Kent Forslöf och kollegerna, de är tre säsongare kvar som går hem nästa vecka, gruvar sig lite för vad som ska ske då. Det känns tufft att ge sig ut för att söka jobb igen och konkurrensen om jobben blir hård.

– Vi är inte de enda som blivit permitterade den sista tiden, säger Peter Söderlund med ett snett leende.

Vid tretiden på torsdagseftermiddagen har de sista plantorna lastats.

De är fortfarande alldeles för små för att sättas ut, men ska få fortsätta växa på plantskolan utanför Växjö.