Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska damerna   ta plats

Northern Ladies gör sitt första gig någonsin på fredag den 20 mars på Rack n Roll. Bandet bestående av fyra unga kvinnor och en tillfällig manlig förstärkning mellan 21 och 25 år lirar klassisk hård rock och är en enda lång halvfinsk släktfest.

Vi träffas i replokalen i ett industriområde nära Gävle sjukhus. Vägen är så svår att förklara, att jag får skjuts i en grön liten bil som kallas Hulken till det som ska bli Northern Ladies första intervju. Blåshuset drivs av studieförbundet Medborgarskolan Amplified, som även är arrangör till spelningen som Northern Ladies ska toppa den 20 mars.

Deras första gig någonsin.

Hajpen är redan i gång då tjejerna fått nästan 300 ­gilla-markeringar på sin Facebooksida på nolltid. De första 200 dök upp redan första veckan sidan låg uppe i oktober. Därefter har de lagt ut två replokalsfilmer, tagna med mobilkamera och proffsiga promo-bilder.

Någon inspelad musik finns inte än. Men det kliar i allas fingrar att få ihop bra demomaterial i en studio inom kort med den handfull egna låtar de har på repertoaren.

– Det är många som frågar och vill höra mer, berättar gitarristen Marie Strandberg.

Förutom att bandnamnet signalerar att damerna har sin hemvist i Norrland är Northern Ladies hämtat från en låt med heavy metal-bandet Saxon (som för övrigt kommer till Getaway Rock Festival i Gävle i augusti), fast med ett extra s på slutet.

Tilläggas ska att de även har en cover på ”Northern Lady” i sin setlist. Redan där får vi en fingervisning om vad tjejerna gillar – Runaways och Suzi Quattro är andra exempel. Klassisk rock och hårdrock från 1970- och 80-talen.

Bandet grundades i somras av gitarristen Marie Strandberg och kusinen Eden Åkerman på sång. De fick med sig trummisen Cissi. Maries syster Ida Strandberg fick de tjata på ett tag, men efter trägen övertalning gick hon med under hösten.

Förutom släktbanden har de gemensamt att alla i bandet är av halvfinsk börd, vilket accentueras med en finsk flagga i den prydliga replokalen.

Med som tillfällig kompgitarrist är Jimmy Jonsson, även i Blood Empire, som repar i samma korridor. Han kommer vara med på giget den 20 mars. Målet är att skaffa en kvinnlig gitarrist.

Tjejerna har figurerat i andra konstellationer innan. Nu är det enbart Eden som har en annan grupp då hon sjunger i Jönköpingsbaserade Bonewagon. Northern Ladies känner att de har något speciellt tillsammans. Inte sällan kan de repa på natten, från 17 på eftermiddagen till fem på morgonen.

Efter Gävle ska NL ut på en miniturné till Ludvika, Örnsköldsvik och Östersund tillsammans med tre band som får headlina sin hemort.

Nu tänker Northern Ladies slå i genom. Drömmen är att kunna leva på musiken.

– Alla vi är så taggade på det här just nu och vi har så bra personkemi. Det börjar gå bra nu och det triggar i gång oss ännu mer, säger Marie.

– Sen lär vi aldrig bli av med varann i alla fall, säger Eden varpå alla skrattar.