Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska Gävle bli Sveriges främsta julstad: "Mer pynt och mer som händer"

Båstad och Visby är två exempel på svenska städer som förknippas med sommaren. Nu vill Gävle bli julens motsvarighet, julens Visby om man så vill. På måndagen berättade kommunen om ett nytt koncept – "Julen börjar i Gävle".

Annons

LÄS MER: Topp 10: Märkligaste sakerna som hänt Gävlebocken

I år ska bocken fira 50 år och det markeras nu med en nystart på marknadsföringsfronten. Förhoppningen med det nya konceptet är att locka ännu fler besökare till Gävle första adventshelgen då Gävlebocken invigs. Kommunen, tillsammans med Gävle centrumsamverkan, vill fylla första adventshelgen med ännu mer aktiviteter jämfört med vad som varit fallet tidigare.

Kommunens julslogan går från "Mer jul i Gävle" till "Julen börjar i Gävle" i ett försök att ta ännu mer mark i kampen om att vara Sveriges allra främsta julstad.

– Vi vill bli en ännu tydligare julstad, det är redan mycket som pågår den helgen men vi vill göra en riktig storhelg av det, att man ska känna att julen börjar i Gävle, säger Annelie Hydén, varumärkesstrateg vid kommunens kommunikationsavdelning.

– Jag kan inte gå in så mycket i detalj kring hur vi tänkt att bygga på helgen och med vad. Målet är en ännu tydligare julkänsla i staden jämfört med tidigare. Det blir mer pynt och mer som händer – så mycket kan jag säga.

LÄS MER: Nu åtalas bockbrännaren – första på 15 år som ställs inför rätta

Nu vill kommunen locka fler Gävlebor men också besökare från närliggande områden som Dalarna, Hälsingland, Uppsala och Mälardalen.

– Vi vill att man gör en dagsutflykt hit eller kanske till och med sover över, allra helst vill vi att man gör en hel weekend här. Vi vill gärna att fler ser Gävle som en julstad. Vi är starka på den fronten sedan tidigare, det har vi förstått när vi tittat oss omkring i Sverige. Nu vill vi bygga vidare på det.

Nu vill ni att man ska tänka "Åh, I helgen är det första advent, då åker vi till Gävle!"?

– Ja, absolut. Det är precis så vi vill att man ska känna.

Båstad och Visby är ju exempel på typiska svenska sommarstäder. Ska Gävle bli en motsvarighet för vinterhalvåret och julen?

– Det är åt det hållet vi vill gå, säger Annelie Hydén.

Kommunen har satt målet att uppnå minst 8 miljoner i turistekonomisk omsättning i år för första adventshelgen. Senast det gjordes en mätning för helgen var 2012, då var omsättningen 4,4 miljoner, berättar Annelie Hydén.

LÄS MER: Gävlebocken brinner