Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska Gävlepensionärerna in i e-sporten

Counter-Strike, schack, World of Warcraft och bridge har en sak gemensamt: de är alla spel som kan spelas på en dator över internet. I dag kan många spel klassas som e-sport, men samtidigt vet inte många vad det är. I Gävle vill man att pensionärer ska börja "gamea" och intresset verkar stort.

De hade förberett sig på att ungefär 20 stycken skulle komma, men närmre 100 pensionärer anmälde sitt intresse inför informationsträffen som Gävle-Dala e-sportförening ordnande under tisdagen tillsammans med Gävle kommun.

Under hösten beviljades Gävle-Dala e-sportförening pengar från Gävle kommun för ett projekt som ska få tjejer och pensionärer i Gävle att börja spela e-sport. Ordförande för föreningen, Andreas Jonsson, trodde aldrig att så många skulle komma på informationsmötet.

– Jag ville detta från första början för att min mamma gillar e-sport. Det är all form av sport som är elektronisk där du kan spela mot någon annan. Det kan handla om fotboll, strategispel, bridge eller schack, bara det är digitalt så är det e-sport.

LÄS OCKSÅ: Han kan vinna en miljon på e-sport

Vid mötet var det många i publiken som hade frågor. Att få en grundläggande datakursutbildning var det många som krävde om de skulle gå med på att börja med e-sport. Frågan "Varför ska vi pensionärer hålla på med e-sport?" dök upp flera gånger.

– Ni i den äldre målgruppen är i princip helt uteslutna inom e-sportsvärlden. Vi vill göra det här för att det inte ska finnas några hinder. Man måste inte göra detta, eller ens vara intresserad av e-sport, men vi vill inte att ålder, eller kön, ska hindra någon från att testa på, förklarar Sergio Manzanares från Gävle kommuns Kultur och Fritidsförvaltning.

Efter mötet satt många kvar och pratade kring initiativet. Kerstin Jacobsson och Gun Lundberg tycker att det är viktigt att ha liknande träffar och båda två har anmält sitt intresse för projektet.

– Många behöver nog en grundläggande datorutbildning, men det här med spelandet vet jag inte om det är något för mig. Det är absolut viktigt att vi äldre blir inkluderade i teknikens utveckling, säger Kerstin Jacobsson.

– Jag vill veta mer om spelandet. Det kan nog vara väldigt betydelsefullt för en ensam person att spela online mot andra människor, jag tycker att det är en trevlig idé, säger Gun Lundberg.

LÄS OCKSÅ: E-sport ska locka till Göransson Arena

Vid ett bord sitter några och fyller i intresseblanketter för projektet som ska heta "En annorlunda datorutbildning". Kursen ska löpa fram till sommaren och Inga-Lill Oliv ser sig redan nu kunna slå barnbarnen i e-sport.

– Jag tycker det här låter jätteintressant, jag känner mig alldeles upprymd, säger hon.

– Internet kommer ju bara att växa så det gäller att man hänger med. Jag kommer testa på e-sporten, men jag undrar om vi kommer klara av det, säger Karl Gerard Pettersson.

Els-Marie Hedström som sitter vid samma bord slår handen i bordet och konstaterar:

– Det klart vi kommer klara det. Envisa gamlingar är inte att leka med.

I februari väntas projektet dra i gång.