Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska kyrkskolans framtid avgöras

Kyrkskolans överlevnad som föreningshus i Järbo har blivit en fråga om landsbygdsutveckling. I kväll håller organisationen ”Hela Sverige ska leva” ett stormöte om husets framtid. Kommunala politiker och tjänstemän är inbjudna för att svara på frågor.

Arbetarbladet har tidigare berättat att flera föreningar i Järbo kan bli hemlösa efter årsskiftet. I dag fungerar den gamla kyrkskolan i Järbo som ett föreningshus där bland annat pensionärsföreningarna PRO och SPF, orienteringsklubben och ett gym hyr lokaler, subventionerade av kultur- och fritidsnämnden. Men det blir det ändring på vid årsskiftet.

– De här små, ideella föreningarna har ingen som helst möjlighet att betala hela hyran, säger Ingrid Blanck, ordförande i Hela Sverige ska levas Sandvikensektion.

Organisationen jobbar med landsbygdsfrågor och strävar efter att människor ska kunna ha ett bra liv även utanför Sveriges tätorter.

– Det här agerande är inte förenligt med Sandvikens vision om att du ska kunna leva ett bra liv i hela kommunen, säger Ingrid Blanck om sitt engagemang i frågan.

Till Stormötet om föreningshusets framtid har hon bjudit in både politiker och tjänstemän från kommunens tekniska kontor och kultur- och fritidsförvaltningen.

– Jag hoppas att vi kan ha en konstruktiv dialog och att vi tillsammans kan hitta lösningar. Annars skickar det här en signal om att de här föreningarna inte är viktiga och det markerar också att Järbo som bostadsort inte heller är viktig, säger hon.