Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska vi få renare vatten i våra kranar

För att få bättre kvalitet på vattnet i Gävleregionen krävs stora investeringar i ledningsnäten.


Det är en prioriterad fråga när det nybildade bolaget Gästrike Vatten förbereder sig för framtiden.


Man hoppas även på att få till en utbildning med inriktning på vatten och miljö på
H
ögskolan i Gävle.

Annons

1 maj bildades Gästrike Vatten, i dag med 70 anställda, som ansvarar för driften av vatten och avlopp i kommunerna Gävle, Hofors, Ockelbo och Älvkarleby.

Anledningen till det nya bolaget är både en fråga om utveckling och besparingar.

– Grunden är att få kompetensen som finns i kommunerna samlad. Men indirekt är den en besparingsfråga eftersom det blir en tajtare organisation, säger kommunalrådet Per Johansson, s, som utsetts till ordförande i styrelsen.

De tidigare anläggningarna i respektive kommun är nu dotterbolag till Gästrike Vatten och fungerar som huvudmän mot kunderna. Att inte Sandvikens kommun ingår i samarbetet beror enligt Per Johansson på att de nyligen genomgått en egen omorganisation.

1 augusti tillträdde Mats Rostö vd-posten. Han har jobbat 20 år inom branschen, senast som VA-konsult för ett bolag.

En viktig uppgift blir att få renare vatten i Gävle. Det är särskilt Testeboån och Gavleån som dragits med dålig vattenkvalitet.

Han ser framför allt att det behövs stora investeringar i ledningsnäten för vatten och avlopp. Och att ligga i framkant när det gäller ny teknik är en självklarhet.

– Målet är att vi ska kunna styra och övervaka alla vatten- och reningsverk i kommunerna med ett system i stället för fyra olika, så att man kan sitta i Ockelbo och styra över ett verk i Gävle.

Mats Rostö har även inlett en kontakt med Högskolan i Gävle.

– Ur mitt perspektiv finns ett behov av en vatten- och miljöutbildning på högskolan för att få återväxt i regionen.

En viktig del blir även att informera allmänheten om vad man egentligen får spola ned i avloppet.

– Jag fick en aha-upplevelse när jag var med till Duvbacken och fick se vad som kommer med. Det var tröjor och träbitar. Det blir ett problem för ledningar och för reningsprocessen, säger Per Johansson.

– Vatten är ett livsmedel och det gäller att hantera det rätt, säger Mats Rostö.