Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu skärps kvalitetskontrollen

Vi är många som har upprörts över den senaste tidens rapportering om hur vissa företag inom välfärdssektorn smiter från sitt samhällsansvar.

Detta är inte ett acceptabelt beteende i ett modernt välfärdssamhälle. Utgångspunkten måste vara att kvaliteten i verksamheten ska vara hög och att skatter ska betalas på lika villkor av alla, oavsett bransch. Därför kommer alliansregeringen redan under nästa år att lämna förslag för att stoppa den här typen av aggressiv skatteplanering. Detta utöver att den så kallade Företagsskattekommitténs ser över frågan och senast i november 2013 lämnar sitt slutbetänkande gällande ränteavdrag.
Vi behöver tillväxt för jobben och välfärden, men den ska också komma alla till del. Avgörande för att klara jobben och sammanhållningen är att drivkrafterna för arbete, utbildning och företagande är stora. När företag ställer sig bredvid skattesystemet förhindras utvecklingen av Sverige. Finansieringen av välfärden urholkas och skattenivån riskerar att pressas uppåt.

Det är centralt att vi ställer höga krav på de bolag som finns inom vård, skola och omsorg. Det gäller att kvaliteten och tillgängligheten håller en hög nivå, men också att företagsetiken och skattemoralen är god. De som är med och producerar välfärd får sina intäkter från skattebetalarna och det är därför helt orimligt att de själva använder tveksamma skatteupplägg. Skatteintäkter ska användas till välfärdstjänster som är av hög kvalitet, tillgängliga och rättvist fördelade. Bara misstanken om att pengarna istället hamnar i skatteparadis urholkar trovärdigheten för branschen.

Vårt system med valfrihet och mångfald i välfärden är uppskattat hos svenska folket. Kärnan i alliansregeringens politik är att bygga vidare på Sverige som ett sammanhållet och hållbart land. Nu skärper vi både kvalitetskontrollen och skattelagstiftningen. Så tar vi ansvar för Sverige.

Tomas Tobé, riksdagsledamot (M)

Margareta B Kjellin, riksdagsledamot (M)

Lars Beckman, riksdagsledamot (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel