Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu stänger OvakoKullebergstippen

I dag låser Ovako bommen till sin deponi i Hofors. Därmed går en epok av gammaldags avfallshantering i graven. Anledningen är högre krav på säker förvaring. Ovako planerar inte att öppna någon ny deponi, målet är i

stället att återvinna mer än tidigare.

Kullebergstippen har varit i drift sedan 1976. När den öppnade var miljölagstiftningen betydligt snällare. Men med nya EU-direktiv, som gäller från årsskiftet, är deponin inte längre laglig. Nu krävs en säkrare förvaring av bland annat farligt avfall.

Ovakos lösning är att i första hand inte bygga någon ny slutförvaring, utan i stället skicka iväg de restprodukter som blir över från ståltillverkningen till externa företag.

– Tanken är att vi ska klara oss utan deponi. Därför har vi skapat ett mellanlager där ickefarligt avfall kan förvaras till dess att det skickas iväg. I dag vet vi att vi har lösningar åtminstone för de kommande fyra åren, säger Kjell Pålsson, som är ansvarig för Ovakos restprodukter.

Slaggen som utgör hälften av alla rester kommer att utgöra sluttäckningen av Forsbackatippen, men även användas som täckmaterial för att stänga igen den gamla deponin.

– Vi jobbar hela tiden med att minska avfallet, säger Kjell Pålsson.

Företaget räknar med att endast 3,5 procent av de 90 000 ton restprodukter som blir över från Ovakos tillverkning varje år kommer att behöva deponeras externt. Resten tas om hand av Ovako eller av kunder som företaget slutit avtal med. Sedan 2005 har till exempel stoft från stålverket skickats till Boliden i Skelleftehamn. Eftersom det innehåller mycket zink kan det användas vidare. Och återvinningssystemet utvecklas hela tiden.

– Vi har använt slaggen för att lägga asfalt, till att börja med har vi provat inne på området. Nästa år börjar vi med externa projekt, säger Kjell Pålsson.

Skulle det trots allt behövas en ny deponi har Ovako en plan B. Hofors kommun har gjort en detaljplan för ett område där det finns utrymme avsatt för företaget och det finns ett även ett miljötillstånd färdigt för det.

– Men att bygga två nya deponier, en för farligt och en för ickefarligtavfall, skulle kosta oss flera hundra miljoner kronor. Därför hoppas vi att vi slipper, säger Kjell Pålsson.