Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu startar Jimmy Nordin eget parti

Nu drar Jimmy Nordin som utlovat igång sitt parti Befolkningspartiet. Och partiet satsar högt redan från början – mot riksdagen.


– De sittande politikerna kör över befolkningen. Det får vara nog med det nu, säger partiledare Jimmy Nordin.

Den forne kulstötaren Jimmy Nordin nöjde sig inte med att driva kampanj mot Gävles kandidatur till att bli europeisk kulturhuvudstad. Nu har han tillsammans med Tommy Ewertsson startat Befolkningspartiet. Det nya partiet ställer upp i kommunvalet i Gävle och landstingsvalet i Gävleborg, men kandiderar även till riksdagen vid nästa val 2010.
– Det är ett bra mål. Vi har ju både lokala och rikstäckande frågor i vårt partiprogram, säger Jimmy Nordin.Utgångspunkten för Gävlepolitiken finns i namninsamlingen mot kulturhuvudstadsprojektet som Jimmy Nordin genomförde tidigare i höstas. Enligt det nybildade partiet hör frågan ihop med en massa andra frågor, eftersom de 100 miljoner kronorna i stället skulle kunna satsas på till exempel bättre vägar och skolor.
– Vi behöver mer folk i skolan och betyg i uppförande, etik och moral. Det ger ett mer humant samhälle och en bättre grund för människor redan från början, säger Jimmy Nordin.På riksplanet är ett av partiets viktigaste ställningstaganden att avskaffa Systembolagets monopol. Det tror Jimmy Nordin skulle öka försäljningen av alkohol i Sverige, men minska införseln. På så vis skulle staten få in mer pengar.
– Folk tycker att det är hemskt att man inte får gå till Ica och handla alkohol, säger han.

I partiprogrammet finns även stora, svepande påståenden som ”fungerande vård och äldreomsorg”, ”attraktiv arbetsmarknad” och ”genomtänkt migrationspolitik”.Än så länge har Befolkningspartiet bara två medlemmar, de två grundarna. Men man siktar på att nå nya medlemmar och väljare via sin hemsida. Det speciella med Befolkningspartiet är enligt Jimmy Nordin att företrädarna lyssnar på befolkningen och inte bara på högt uppsatta tjänstemän.
– Häromdagen stod jag och pratade med två personer på Söder i en halvtimme. Det slutade med att de sade att de ska rösta på Befolkningspartiet i nästa val, berättar han.Ett mer realistiskt mål än riksdagen kanske är att komma in i Gävle kommunfullmäktige. För att få ett mandat i den församlingen krävs ungefär 890 röster, förutsatt att valdeltagandet blir på samma nivå som vid valet 2006, runt 78 procent.

Sverigedemokraterna, som kom in i fullmäktige med tre mandat vid förra valet fick sammanlagt 2 298 röster.
– Det behövs inte så många röster, så det kan nog bli några mandat för oss, tror Jimmy Nordin.