Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu tar Kungsbergets storsatsning form

Kungsberget storsatsar med flera nya nedfarter och sovplatser inför skidsäsongen och just nu byggs det för fullt på berget.

LÄS OCKSÅ: Inget flyktingboende i Kungsberget i sommar

– Vi har röjt skog och gjort omfattande markarbeten. Vi har även sprängt eftersom det var en del sten här uppe. Och nu håller vi på och lägger rörgator för snöläggningen, säger Martina Svensson, platschef på Kungsberget.

Arbetet, som pågår på bergets ”baksida”, har till syfte att göra plats för fyra nya nedfarter. Det nya skidområdet omfattar 16 hektar och kommer att öka den totala skidåkningsytan med 35 procent. Samtidigt byggs en ny lift som tar åtta personer åt gången.

Enligt Branäsgruppen, Kungsbergets ägare, är liften Sveriges effektivaste och kan frakta 4000 skidåkare per timme. Med storsatsningen hoppas Kungsberget locka ännu fler skidåkare, och för att ta emot alla dessa människor bygger man sex nya hus med sammanlagt 300 sovplatser.

Exakt hur många som kommer att lockas av den nya satsningen återstår att se. Men på bokningsavdelningen har man redan märkt av ett ökat intresse.

LÄS OCKSÅ: Kungsberget satsar också på sommaren: "Men det blir ingen sommardestination"

– Vi öppnade för bokningar för ett par veckor sedan och vi har redan märkt att trycket på telefonerna är högre i år än det har varit tidigare år, och det har säkert med den här satsningen att göra. Jag tror det finns en stor nyfikenhet hos våra gäster att komma hit och verkligen se den förändring som sker här på Kungsberget, säger Martina Svensson.

Notan för satsningen beräknas landa på 85 miljoner kronor.

– Jag tycker vi får ut mycket för de pengarna. Vi satsar verkligen på vår huvudprodukt, det vill säga skidåkningen. De nya nedfarterna kommer att bli blåa, ganska snälla, carvingbackar. Så vi tror att de kommer att bli väldigt populära.

Utöver de jobbtillfällen som själva byggarbetet skapat så kommer skidanläggningen dessutom behöva anställa fler säsogsarbetare.

– I takt med att vi växer på boendefronten så behövs det mer personal. Den här säsongen har vi även sett en otroligt stor ökning i skidskolan vilket gör att vi inför den kommande säsongen kommer att behöva anställa fler skidlärare. Vi kommer att behöva ytterligare liftvärdar och lokalvårdare, säger Martina Svensson.

Den 9 december är det tänkt att det nya Kungsberget ska öppna för skidsäsongen.

LÄS OCKSÅ: Expresslift och fyra nya pister lyfter Kungsberget – "Sveriges effektivaste lift"