Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu väntas åtal för Martins dödsolycka

Över tre år efter att treårige Martin ströps till döds på förskolan Grodan är förundersökningen klar. "Det lutar åt åtal, säger Kennert Andersson", kammaråklagare.

Martin klättrade i ett träd när hans hjälm fastnade i en gren och han stryptes av dess rem. Under tiden var förskolläraren och hämtade posten, medan Martin och fyra andra barn lämnades ensamma på gården.

Tragedin utspelade sig på Grodans föräldrakooperativ i Järbo, i mars 2011.

Nu verkar det som att förskollärarens ansvar för dödsolyckan ska prövas av domstol.

– Förundersökningen är klar och en person är delgiven misstanke. Brottsmisstanken är som tidigare, vållande till annans död. Det lutar åt åtal, men jag kommer inte att fatta det formella beslutet förrän under tisdagsförmiddagen, säger Kennert Andersson, kammaråklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Växjö.

Efter att utredningen kring dödsolyckan hade lagts ner två gånger av åklagarkammaren i Gävle var Martins pappa, Mattias Eriksson, kritisk och överklagade på nytt.

Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum gav honom rätt och beslutade att öppna förundersökningen för tredje gången.

Per Sjöberg vid Sandvikenpolisen har tillsammans med en kollega fått uppdraget att gå till botten med olyckan.

– Åklagaren har lett utredningen och gett oss uppgifter. Vi har genomfört en mängd förhör och rekonstruktionsförhör och tagit bilder på platsen. Vi har även tagit flygfoton av området, säger Per Sjöberg.

Pappan har tidigare fått hjälp att "skuggutreda" fallet av den pensionerade kriminalpolisen Lars-Erik Forss från Stockholm.

– Han är en av de personer som har hörts i utredningen, säger Per Sjöberg.