Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu växlar Umeå upp

Om stämningen var låg hos Gävle så var Umeås gäng desto gladare. Men nu väntar ett hårt jobb i den fortsatta kampen mot att bli europeisk kulturhuvudstad 2014.

Annons

– Vi får växla upp, säger Umeås projektledare Cathrin Alenskär.

Umeå och Lund får nu inom ett par veckor en rapport från juryn med synpunkter på sina respektive ansökningar, och råd om vad de ska utveckla.

– Det blir ett hårt jobb redan nu. Nu måste vi jobba ihop med våra nätverk och internationella kontakter. Vi ska tillsätta program- och kvalitetsansvariga, säger hon och gissar att omkring 30 personer ska fortsätta att jobba med Umeås kandidatur.

De två kvarvarande städernas fördjupade ansökningar ska vara klara i juni nästa år och lämnas till juryn. Sedan besöker juryn Umeå och Lund i augusti.

I september avgör man slutligt vilken stad man ska rekommendera som europeisk kulturhuvudstad 2014. EU tar sedan det formella beslutet under våren 2010.

Cathrin Alenskär tror att juryn tycker att norra Sverige är spännande ur ett europeiskt perspektiv och att det kan vara en anledning till att juryn fastnade för Umeå.