Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny babyboom på gång i Sandviken

Sandviken är på väg att få en liten babyboom med över 400 planerade födslar under 2010 och med fortsatt inflyttning av barnfamiljer.

Nu planeras nya förskolor i både kommunal och privat regi. Dessutom ska det rekryteras dagbarnvårdare.

– Många verkar ha väntat med att skaffa barn tills de hamnat i vår ålder, säger Örjan och Eva Norgren, par i 40-årsåldern med nyfödd son, om boomen.

Efter att tidigare kunnat lägga förskoleavdelningar i malpåse måste nu Sandvikens kommun snabbt tänka om och börja planera för en utbyggnad av barnomsorgen,

– Vi har snart inte platser så det räcker. Det är ett positivt problem som vi fått att hantera, säger förskolechefen Anita Persson.

Via kontakter med mödravårdscentralen i Sandviken har hon fått en tidig indikation på att 2010 blir något av rekordår för barnafödslar i Sandviken. 405 gravida kvinnor var inskrivna förra året. Det är 70 mer än året innan.

Dessutom fortsätter Sandvikens positiva inflyttningsnetto att ge ett årligt tillskott med cirka 40 barn i åldrarna 1–5 år.

– Jag räknar med att vi behöver starta en ny förskola med 60–80 platser, säger Anita Persson.

Samtidigt är en grupp förskollärare är på väg in med en ansökan om att starta en privat förskola i Högbo med inriktning på utomhuspedagogik, rörelse och hälsa. Detta enligt de nya bestämmelserna om en barnomsorgspeng i form av ett kommunbidrag som följer med barnen oavsett vem som utför omsorgen.

Efterlyser dagbarnvårdare

Dessutom planerar nu Sandvikens kommun att åter aktivt börja rekrytera nya dagbarnvårdare inför 2011.

Det glädjer trebarnföräldrarna Örjan och Eva Norgren, som länge drivit en offentlig kamp för fler dagbarnvårdare via media, kommunfullmäktige och Facebook.

– Det här är en yrkesgrupp som är på väg att dö ut i Sandviken. Vi vill att det ska finnas alternativ. Ser man det krasst ekonomiskt är det också rena vinsten för skattbetalarna att anställa fler dagbarnvårdare eftersom kostnaden är hälften så stor som för platser inom förskolan.

Raggar dagmammor

I dag finns det bara två dagbarnvårdare kvar i centrala Sandviken och en i Storvik. Från kommunens sida har man tidigare uppgett att det inte finns någon efterfrågan. Men sedan intresserade föräldrar hört av sig och sagt att det bara berott på att det inte funnits något utbud ska kommunen nu gå ut aktivt och ragga nya dagmammor.

– Det låter jättebra, säger Örjan och Eva Norgren med två barn sedan tidigare och nu dessutom en veckogammal son.

– Många verkar ha väntat med att skaffa barn tills de fått bättre trygghet i form av utbildning och jobb. Nu när vi fick Arve träffade vi flera föräldrar i samma ålder, säger de om babyboomen.