Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NY BOK: Omänskliga bieffekter?

/
  • Serieskaparen Nanna Johansson och humorprofilen Kristoffer

Annons

I nya romanen ”Omänniskor” kan en 16-årig flicka förvandla sig till ett lodjur och en man till snok. Förmågan att ha två skepnader – människans och djurets – har varit vissa förunnade genom historien, enligt denna fantasyberättelse.

Det handlar om hur gymnasietjejen Sigrid upptäcker sin djuriska identitet. Hon blir en del av en ny gemenskap i omänniskornas organisation och utbildas på sommarläger för att lära sig behärska sin nya kropp. Hon medverkar i en äventyrlig jakt på ett mänskligt vildsvin som missbrukar sin gåva till att mörda. Samtidigt utbryter maktkamp inom organisationstoppen.

Romanen har ett ungdomligt anslag även om Sigrid också umgås med den pensionerade ”igelkotten” Gordon. Läsaren väntar ivrigt på att hon ska dumpa sin falska pojkvän Adrian för att bli ihop med ståtliga kronhjorten Victor.

Det känns inte direkt som början på någon grandios saga eller ett kollektivt ”Cirkeln”-epos. ”Omänniskor” är jämförelsevis tunn. Sigrids förvandling från svag tjej till kraftfull ung kvinna övertygar inte så här långt, i det som sägs ska bli en trilogi.

Men det är starka känslor och farliga krafter som släpps lös i stundtals riktig otäcka scener.

Och enbart själva idén räcker förstås långt. Finurligast är att omänniskorna visar sig vara förklaringen till alla tokiga kattklipp som sprids på sociala medier, och till varför delfiner räddar folk från att drunkna!

Bakom påhitten i ”Omänniskor” står författarparet Nanna Johansson och Kristoffer "Kringlan" Svensson.

Som nog inte anade att Kringlan kunde förvandla sig på riktigt. Eller om det var omvärlden som förvandlade honom till en otäck best.

Kring Kringlan Svensson utvecklade sig förra veckans snackis. Han hade uttalat hot riktade mot Aftonbladets kulturchef och en litteraturkritiker efter att en recension på ”Omänniskor” publicerats.

Såväl Aftonbladet som Sveriges Radio bröt därefter direkt det samarbete de haft med Kringlan Svensson i olika humorprogram.

Dessutom gav bokförlaget Rabén & Sjögren honom sparken från att skriva de planerade uppföljarna till ”Omänniskor”.

Nanna Johansson, känd som framgångsrik serieskapare från Gävle, har valt att fortsätta bokserien ensam istället. Det kommer säkert att gå alldeles utmärkt.

Humorprofilen Kristoffer ”Kringlan” Svensson bad offentligt om ursäkt för sina uttalanden. Kontroversen har dock fortsatt. Häromdagen med att varuhuskedjan Åhléns stoppade ett podcast-samarbete.

Malmö teater skulle spela en revy med Kringlan Svenssons texter, nu tvekar man. Dessutom säger bokförlaget Rabén & Sjögren att man inte aktivt kommer att marknadsföra ”Omänniskor”, inte efter bråket.

I ljuset av tumultet blir tyvärr också en annan läsning av ”Omänniskor” oundviklig. Obehagligt närliggande.

Boken beskriver ju en grupp särskilt begåvade människor som förvandlar fantasi till verklighet, ungefär som författare och andra kulturskapare. Gruppen drabbas sedan av interna konflikter, civilisationens yta spricker och folk försöker ta död på varandra.

Annons