Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny druvblandning bland julklapparna

Årets sista tillfälliga vinnyheter finns i Systemets hyllor 1 december. Bland de 126 vinerna är det dock bara 64 som finns i sådana volymer att de är värda att notera.

De övriga 62 släpps bara i tre systembutiker i Stockholm, Göteborg och Malmö. En policy som jag har väldigt svårt att förstå. Endast sju viner levereras till samtliga bolag i landet.


Nu finns det lyckligtvis en del goda viner bland dem som beställts i någorlunda volymer. Både för omedelbar konsumtion och lämpliga, mer exklusiva och lagringsdugliga, julklappsviner. De flesta vinvänner skulle garanterat bli glada om de fann det maffiga kaliforniska rödvinet Seghesio Old Vine Zinfandel i säcken. Godare än så kan knappast en zinfandel bli.

Utmärkta Aalto från spanska Ribera del Duero får nog också de flesta seriösa vindrickare att gå i spinn. Från samma högintressanta spanska vindistrikt kommer även det smakrika prisfyndet Cruz de Alba Crianza.
Sydafrikanska Christine som gjorts som en högklassig bordeaux, och smakar som en sådan, men till bättre pris är också en godsak som jag tror de flesta skulle uppskatta. Här finns också redan pikanta mognadstoner.

Från samma bästsäljande vinland kommer också det utmärkta vita vinet Wild Yeast Chardonnay som bjuder på en mycket läcker smak som på samma gång är både generöst fruktig och stringent syrarik. Kalas till en finare fiskrätt.
Månadens mest innovativa druvblandning, för att komma från Tyskland, är dock Zimmermann Riesling Chardonnay. Att mixa landets stolthet med Frankrikes vita dito har mig veterligen aldrig förekommit tidigare. Men resultatet har faktiskt blivit riktigt gott.