Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny fabrik ger nya jobb

Erasteels nya pulverstålsanläggning i Söderfors är klar.

Fabriken ger inledningsvis tio nya jobb.

Bygget har växt fram i samarbete mellan ingenjörer och de som jobbar på golvet.

– Det ska bli jättekul att jobba där. Det här är framtiden för Söderfors, säger 22-åriga Jenny Danielsson som ska jobba i produktionen.

Hon och tre andra anställda har fått ge råd hur anläggningen bör utformas.

Den 32 meter höga byggnaden ligger på fabriksområdet invid Strömgatan. Den kompletterar koncernens båda andra pulverstålsanläggningar i Söderfors som tillsammans har 50 anställda.

Nyheten, kallad Durin Tower, bygger på 40-års erfarenhet av pulverstålsproduktion. Tornet har kostat 150 miljoner kronor att bygga. På sikt räknar man med en fördubblad omsättning (försäljning).

– Vi har en ökad efterfrågan på pulverstål för skärande bearbetning, säger Thomas Högblad, platschef för Erasteel Klosters fabrik i Söderfors.

Högblad uppger att antalet anställda på den nya anläggningen ska vara 15 vid årets slut.

– Sedan kommer vi att öka med en handfull om året.

Högblad säger att företaget söker folk till fabriken och att de är intresserade av de 40 som blir av med jobben då Åkers i Söderfors nu läggs ned. Något Arbetarbladet berättade om i torsdagstidningen.

Även Christer Eriksson, med 25 år erfarenhet på företaget, ska jobba i produktionen.

– Det känns helt klart mer motiverande när man fått varit med och planerat, säger han.

Under torsdagen hölls en invigningscermoni med 200 gäster i ett tält vid anläggningen. Tal hölls av Pierre Blanchard, vd för Erasteel kloster, samt chefer från Erametkoncernen, dit fabriken hör. Det röda bandet klipptes innan det var dags för champagne med tilltugg.

Varför får inte Arbetarbladet fota inne i tornet?

– Vi har byggt in tekniska förbättringar i nya fabriken. Vi värnar om vårt företagskunnande och det sprider sig lätt i den tuffa branschen, svarar Thomas Högblad.