Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny forskning: Naturen som en religion för svenskar

I Sverige hämtar vi kraft och tröst ute i naturen när vi drabbas av livskriser, till skillnad mot andra länder där man söker sig till religionen.
– Naturen har blivit det heligaste vi har, säger Fereshteh Ahmadi, professor i sociologi vid Högskolan i Gävle.

Fereshteh Ahmadi växte upp i en icke-religiös familj.

– Min pappa var strikt ateist. Jag är inte religiös men religioner har alltid intresserat mig och jag blev religionsforskare, ­säger Fereshteh Ahmadi och skrattar.

I början av 1980-talet flydde hon från Iran till Sverige. Hon förundrades över svenskarnas känsla för naturen.

– När min son började på dagis gick de ut på skogspromenader så ofta de kunde och han lärde sig namnen på djur och växter.

I dag är Fereshteh Ahmadi professor i sociologi vid högskolan i Gävle. Hon har precis avslutat en stor rikstäckande studie om hur den kulturella bakgrunden påverkar hur människor hanterar livets allvarligaste kriser. Det är den första studien om kultur och livskriser. Den bygger på 52 djupintervjuer och en enkät med över 2 400 svar från personer med cancerdiagnos som har fått svara på hur de hanterar sin sjukdom.

I studien svarar 68 procent att de i första hand vänder sig till naturen för att få tröst medan endast 14 procent väljer kyrkan. Den religiösa musiken lockar 14 procent medan 66 procent väljer att lyssna på naturens musik som fågelsång och vindsus.

– Vi har i Sverige blivit socialiserade att älska naturen och att vara i naturen. Det är välbekant och tryggt, och vi söker oss dit för att få ro och tröst vid livskriser. Många ber inte till gud eller går till kyrkan utan man går ut. Sverige hamnar enligt en del studier i botten på tabellen av religiösa länder, men när det gäller andlighet ligger Sverige betydligt högre. Detta gör antagligen Sverige unikt.

Men andlighet behöver inte vara förknippat med religion, påpekar hon.

– I till exempel USA är det vanligare att man vänder sig till kyrkan vid en kris. Där har man sedan barndomen gått i kyrkan och man ser sin president be.

Många i undersökningen tog upp att sjukvården glömmer bort att hjälpa patienterna när de har tillfrisknat.

– Den svenska sjukvården är bra på att hålla människor vid liv men är inte lika bra på själslig hjälp. Människor kan bli fysiskt friska men ändå börja må dåligt efter flera år. Man måste inse att krisen finns kvar, även om operationen gick bra, säger Fereshteh Ahmadi.

Hon tycker att sjukvården skulle kunna uppmuntra människor att använda sig av naturen för att må bättre.

–  Vi skulle kunna ha naturträdgårdar runt sjukhusen, och kanske använda naturens musik, som ljud från havet. Arrangera gruppresor till natursköna platser och utöva trädgårdsterapi. Naturen har bevisligen en lugnande effekt på människor. Vi har dessutom naturen runt oss som en gratisresurs. Det måste cancervården använda mycket mer.

Vad kan naturen ge som inte religionen kan?

– Det man får i naturen är känslan av tillhörighet i en större enhet. Man behöver en källa att relatera till. Naturen har en viktig roll i vardagslivet. Många går dit så snart de har tid.

Och vad får man ut av religionen som man inte får av naturen?

– Genom sin tro får man kraft. Man blir lugn och känner sig inte övergiven. Det har effekt. En negativ effekt av religion kan vara om man tror att sjukdomen är ett straff och tror att gud har övergivit mig.

Fereshteh Ahmadi själv föredrar stadslivet. Men hon är ändå oroad över att allt fler flyttar in till städerna och kommer allt längre från naturen. Och de invandrare som bosätter sig i städerna kanske inte får chansen att se värdet i naturen.

– Den ena är inte bättre än den andra. Man använder helt enkelt det som finns i bagaget. Vi har en kultur av naturromantik. Allt finns där färdigt.

Nu ska hon forska vidare och undersöka hur det ser ut i andra sekulariserade länder.

– I Kina är familjen viktig, medan maten och bergen är heliga i Sydkorea.

Var går du själv för att få kraft och ro?

– Till skogen på Djurgården och ofta till Vasakyrkan i Stockholm, mitt emot där jag bor. Jag går ofta dit. Det är så lugnt och fint. Där sitter jag och mediterar.