Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny kurs i lerhusbygge

De miljövänliga lerhusbyggena i Järbo väcker mångas intresse. För tredje året satsas det därför på kursverksamhet där deltagarna får lära sig olika bygg­tekniker med lera som huvudkomponent.

Bakom lerhusbyggena i Järbo finns Föreningen Kulturand och Marjo Marthin. Arbetarbladet har i tidigare reportage presenterat verksamheten och några av de olika byggteknikerna man använder sig av.

Gården i Gullsjön är också aktuell som en av de i Sverige 150 godkända World wide opportunitys on organic farms, och därmed kommer deltagare från många olika länder hit.

19–21 juli är det dags igen för en ny utbildningssatsning, nu med tyngdpunkten på att lägga golv.

– Förutom att man får grundläggande kunskaper om lera som byggmaterial, hur man blandar för att få ett stabilt bygge, så ska golv läggas i både fårhus och hönshus, berättar Marjo Marthin. Just nu pågår insamling av glasflaskor som med sin stillastående luft blir ett isolerande skikt under lerblandningen.

Lärare för kursdagarna är Ulf Henningsson, professionell lerklinare från Mölndal. Gruppen håller på från morgon till kväll, och en av dagarna blir det även möjligt för icke kursdeltagare att komma och titta samt lyssna på en föreläsning.

I september startar nästa kurs. Då ska ett trädgårdsskjul uppföras.

– Det blir ett lerhus, men ett annorlunda bygge med mycket återvunnet material. Fönstren blir av glasburkar, och taket ska läggas med vaxade mjölkkartonger i dubbla lager i stället för spåntak, förklarar Marjo Marthin.