Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny miljöskatt fasar bort farliga flamskyddsmedel

Annons

Den 1:a juli införs en kemikalieskatt på vissa miljögifter i elektronik. Skatten är ett viktigt led i Miljöpartiets arbete att få bort farliga flamskyddsmedel från människors vardagsmiljö. Med högre pris på de telefoner, datorer etcetera som innehåller oönskade miljö- och hälsovådliga ämnen, ges ekonomiska incitament för producenterna att utesluta dessa för att vinna prismässiga konkurrensfördelar.

Företrädare för elektronikbranschen menar att det är ett slag i luften att gå före i Sverige, att frågor om miljöskadliga kemikalier istället måste hanteras på EU-nivå. Det är feltänkt att ställa de två nivåerna mot varandra. En svensk regering där Miljöpartiet ingår ska självfallet både införa relevanta miljöskatter i Sverige, och driva på för en utveckling inom EU. I själva verket kan det vara enklare att få genomslag inom EU för frågan, om vi först visat att vi "sopat rent framför egen dörr".

Skatten gäller alla som producerar eller kommersiellt importerar utpekade produkter. Apparater som av konsumenten köps direkt från ett annat land via e-handel berörs dock inte. Med tanke på att fraktkostnader äter upp en lägre skattenivå för hushållen, i synnerhet som ett skattetak är satt på 320 kronor per vara, torde detta inte leda till några dramatiska effekter. Men för att få full effekt bör kemikalieskatten framöver utvidgas till att också omfatta direktimport.

Ytterligare ett argument som framförts mot skatten är att i takt med att de utpekade kemikalierna fasas ut kommer intäkterna från skatten att minska. Men att uppnå önskad effekt av en miljöskatt är inte ett problem, utan en framgång!

Niclas Malmberg,

riksdagsledamot (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons