Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny och effektivare narkotikalagstiftnin

Narkotikahandel sker inte längre endast i mörka gränder eller på avskilda platser. Istället har Internet blivit en ny marknadsplats för narkotika – som dessutom ofta vänder sig till ungdomar.

Annons

Unga i Gävleborg har behandlats för akut narkotikaförgiftning, någras liv gick inte att rädda. Det har tagit lång tid att narkotikaklassa nya substanser, men ett minst lika allvarligt problem är att så fort ett preparat har klassats som olagligt har tillverkarna förändrat en molekyl och därmed gjort preparatet lagligt.

Polisen i har under det senaste året rapporterat om hur de i kampen mot narkotikan ibland känner sig nära på maktlösa då narkotikatillverkarna har kunnat ligga ett steg före. Trots att polis och åklagare känner till vad som försiggår har en trög och ineffektiv lagstiftning satt stopp för rättsväsendets kamp mot narkotika. Det är därför både glädjande och efterlängtat att alliansregeringen i dagarna beslutat om en effektivare narkotikalagstiftning.

För det första förbättras bevakning och utredning av nya preparat – Folkhälsoinstitutet får en mer aktiv och offensiv roll genom att kunna köpa in varor som marknadsförs på t ex Internet för analys av innehåll och aktiv substans. Det är en klar förbättring mot nuvarande lagstiftning när farliga droger nu kan studeras i förtid för att minimera både utbredning och skador.

För det andra ska polis och tull som kommer över en misstänkt substans kunna omhänderta den tills åklagaren beslutar om förstörande av preparat. Detta kommer att förhindra spridningen av farliga preparat som är på väg att narkotikaklassas, istället för att polis eller tull ska tvingas lämna tillbaka livsfarliga droger endast för att lagstiftningen inte hinner med, vilket har varit fallet fram tills nu.

Nu får vi en effektivare och skarpare narkotikalagstiftning. Det är avgörande att samhället kan ligga ett steg före och agera snabbt. Allt för att rädda unga från att hamna i narkotikaberoende och/eller en för tidig död.


Margareta B Kjellin (M)
Riksdagsledamot, socialutskottet

Mer läsning

Annons