Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny protest - på Sergels torg

Kampen för Läkerolfabriken fortsätter. På torsdagen åkte en buss med Gävlebor ned till Stockholm för att demonstrera och lämna över namnlistor.

– Läkerol är Gävle, säger Gunilla Nordqvist Bergen som hade med sig döttrarna Julia och Matilda.

Ingen av dem arbetar på fabriken, men de tycker att nedläggningen ändå berör alla Gävlebor. De har hjälpt till med namninsamlingen och när de fick höra om manifestationen i Stockholm beslutade de sig för att åka ned.

– Det här är en så viktig del av Gävle och Gävles historia. Och vi har inte råd att förlora fler jobb – arbetslösheten är redan hög, konstaterar Gunilla.

Det är ungefär ett 30-tal personer som samlats för att åka med bussen från Gävle. För få tycker Eilsabeth Ehn, Azra Kurtalic och Annika Andersson som alla jobbat på fabriken i många år.

– Det är synd att det inte är fler från fabriken här, men det är svårt när det är en röd dag, säger Elisabeth Ehn.

Själv tycker hon att det är självklart att kämpa till slutet. Och hon tror fortfarande att fabriken kan räddas.

– Ja, absolut. Beslutet är inte taget än. Man lägger inte ned en väl fungerande fabrik som går med vinst – det är fel!

– Vi måste kämpa vidare och visa vårt missnöje, konstaterar Azra Kurtalic.

Klockan 11 lämnade bussen Gävle och vid 14-tiden samlades man till manifestation på Sergels torg där livsklubbens ordförande Wellington Ikuobase, riksdagsledamoten Ulla Andersson (V) och huvudskyddsombudet Mario Izquierdo höll tal. Vid det laget hade fler anslutit sig till demonstrationen och enligt arrangörerna deltog ungefär 150 personer.

Därefter tågade man till Nordic Capitals kontor vid Stureplan för att lämna över de namnlistor som drygt 2 000 Gävlebor skrivit på i protest mot nedläggningen.

Nordic Capital är ett riskkapitalbolag som är stor-ägare av Cloetta som vill lägga ned Gävlefabriken. Men eftersom det var helgdag fanns det ingen på plats som kunde ta emot listorna. Demonstranterna ropade dock ut sitt budskap.

– Vi ropade att vi vill ha Läkerolfabriken kvar i Gävle, säger Mario Izquierdo.

Och man lovar att Gävlebornas protestlistor ska överlämnas – på ett eller annat sätt.

– Vi försöker igen imorgon och i övermorgon. Listorna ska fram. Om vi inte får lämna dem till Nordic Capital lämnar vi dem till Cloettas ledning, säger Wellington Ikuobase.