Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny Sandvikstrategi

Annons

När Sandvik aviserar en ny strategi kommer reaktionerna som en blixt från klar himmel i den delen som handlar om att huvudkontoret skall flytta från Sandviken. En snart 150-årig framgångsrik tradition, med lokal förankring i Sandviken bryts. Intresset för samhällsbyggnad som tidigare generationer av Sandviks ägare och ledning värnat om tycks ha svalnat betydligt.
Att huvudkontoret flyttar är inget bra beslut för Sandviken, Gävle och övriga kommunerna runtom.
Vi som själva har arbetat som avdelningschefer på Sandvik har uppskattat de värderingar som kan uttryckas i den enkla meningen Tänka globalt och agera lokalt. Sandvikledningen har varit tillgänglig och inom räckhåll och har deltagit i samhällslivet, i mån av tid, tillsammans med oss.
Människor med stor makt, både i politiken och på marknaden, måste vara beredda att lyssna på goda argument och samtidigt själva ha goda argument för sitt agerande. Sandviks nya strategi är säkert genomtänkt och välanalyserad ur ekonomiska perspektiv. Argumenten för och emot i den delen finns det ingen anledning att ha synpunkter på annat än i generella termer:
Hur bidrar Sandvik till en bättre värld?
Ingenting om hållbar utveckling, hälsa, arbetsmiljö, fair play, fattigdom, barnarbete, klimatfrågan, utbildning och kompetensutveckling, ungdomsarbetslöshet, samhällsengagemang mm mm. Vi menar inte att detta är Sandviks ”core business” men ändå.
Argumenten för flytten av huvudkontoret är synnerligen magra.
Svårigheten att få specialistkompetens till Sandviken – bullshit!
Titta på utvecklingen hittills. Det är ju precis tvärtom.
Det är ju här som mycket av innovationskraften har funnits. Både på det tekniska planet och när det gäller att utveckla marknadstänkandet och den globala strategin.
Vi är många som har uppskattat att vara ”specialist på jobbet” och samtidigt ha tillgång till ett bra boende (nära till jobbet), förskolor, skolor och fritidsaktiviteter som barnen många gånger har inom gång- eller cykelavstånd, unik natur och aktiviteter som ger livskvalitet.
Ett annat magert argument är att Stockholm ligger närmare världen. Knappast ett gångbart argument i en globaliserad värld där skillnaden i avstånd mellan Sandviken och Arlanda i jämförelse med Stockholm och Arlanda kan mätas i minuter. Ibland till Sandvikens fördel pga trafikstockningar i Stockholm. För övrigt handlar ju kommunikation på längre avstånd idag mer om att utnyttja telefon, IT och video snarare än att förflytta sig fysiskt.
Utflyttningen av finansfunktionen till Schweiz för ett antal år sedan bedömdes som ett misstag. De flyttade tillbaka till Sandviken efter några år.
Att Sandviks specialister och nyckelpersoner måste finnas runt om i världen är en självklarhet, men att flytta huvudkontoret till Stockholm bara för att Faxander, Nyrén m fl ska ha nära till jobbet – det är svårt att smälta.

Per-Johan Emtell
F.d. chef för avdelningen Lön- och Pa System, numera engagerad i den lokala politiken
Jan-Olov Eriksson-Gladh
F.d. avdelningschef på Rördivisionen och fackligt aktiv. Numera engagerad i den lokala politiken

Mer läsning

Annons